Nemci tuže Ukrajinu za pad MH17

Porodice Nemaca poginulih u padu malezijskog aviona MH17 najavile su da će podneti tužbe protiv Ukrajine i ukrajinskog predsednika.

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

11:07

Default images

Advokat koji predstavlja porodice žrtava najavio je tužbu za ubistvo iz nehata 298 ljudi, odnosno svih putnika iz aviona oborenog iznad istočne Ukrajine.

Zastupnik Elmar Gijemula istakao je da je po pravilima međunarodnog prava Ukrajina trebalo da zatvori svoj vazdušni prostor ukoliko nije bila sigurna da može da pruži potpunu bezbednost.

“Svaka država je odgovorna za bezbednost svog vazdušnog prostora. Ako iz bilo kog razloga to nije u stanju da učini onda treba da zabrani prelete. Ukrajina nije to uradila i ona je kriva za nastalu štetu“, istakao je Gijemula, a prenosi Rojters.

On je naveo da je Ukrajina odlukom da ne zatvori svoj vazdušni prostor prihvatila da živote stotina ljudi izloži opasnosti i to smatra povredom ljudskih prava.

Podnošenje tužbe je najavio za dve nedelje pred Evropskim sudom za ljudska prava, a među zahtevima je o odšteta od milion evra po žrtvi.

Malezijski avion se srušio 17. jula, a poginulo je 298 ljudi, a dve trećine poginulih su Holanđani.

Istražitelji su zaključke o uzrocima pada aviona doneli na osnovu informacija iz crnih kutija aviona, fotografija i video snimka s lica mesta, kao i informacija dobijenih od ukrajinske kontrole vazdušnog saobraćaja.

Međutim, holandski istražitelji nisu bili u mogućnosti da obidju mesto nesreće u regionu Donjecka zbog oružanih borbi između proruskih aktivista i ukrajinskih snaga, pa su se oslonili na informacije ukrajinskog stručnjaka sa lica mesta.

Holandski odbor za bezbednost koordiniše istragu o tragediji počev od 23. jula na osnovu sporazuma sa Kijevom, a grupa medjunarodnih istražitelja sastoji se od stručnjaka iz Australije, Malezije, Holandije, SAD, Rusije i Ukrajine.

Konačni izveštaj očekuje se sledeće godine.

U međuvremenu je jedna nemačka kompanija za istragu o prevarama u osiguranjima ponudila nagradu od 30 miliona dolara za informacije o uzrocima pada aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: