Agencije nam "pojedu" 300 mil. €

Država sprema popis raznih tela kako bi se sprovelo gašenje nepotrebnih, a procenjuje se da takvih ima i do 170, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 20.09.2014.

23:14

Default images

Država uskoro počinje popis svih agencija, uprava, kancelarija i raznih ispostava kako bi se konačno napravio registar tih tela i smanjili troškovi zbog nepotrebnog preklapanja poslova

U ovom trenutku samo se procenjuje da ih ima od 100 pa do čak 170. Samo dvadesetak je osnovano po Zakonu o javnim agencijama, a ostale na osnovu drugih propisa, uredbi ili opštinskih odluka. Prema gruboj računici, na razna tela godišnje se troši oko 300 miliona evra.

U resornom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu navode da će tek kad naprave kompletan spisak agencija imati i precizne podatke - koliki su im troškovi, kolike plate dele i šta zapravo rade.

"Krajem ove i cele sledeće godine, uz podršku EU i Svetske banke, analiziraćemo sve oblike agencija kako bi se utvrdila opravdanost njihovog postojanja, problemi u organizaciji, odnosima sa ministarstvima, odgovornosti, statusu zaposlenih, uključujući i plate", kažu za Novosti u Ministarstvu na čijem je čelu Kori Udovički.

Da je Srbija bila veoma dobro tle za nastanak agencija, pokazuje i podatak da razvijene zemlje Evrope imaju maksimalno 12 ovakvih tela. A kod nas se spremao i temelj Agenciji za sprečavanje pomorskih nesreća...

Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija, kaže da su određena regulatorna tela, poput onih za energetiku, poštanski saobraćaj ili telekomunikacije, nastala zbog usaglašavanja sa propisima EU, ali ističe da postoje i razne vladine komisije i kancelarije čiji je pravni status nejasan.

"Prilikom najavljene reforme najvažnije je da se spreči dupliranje poslova po ministarstvima i ispostavama, kao i da se utvrdi kakav je efekat njihovog dosadašnjeg rada. Važno je i da se podvrgnu strogoj kontroli, kako bi prestala da budu privlačna za političare koji tamo mogu da udome svoje ljude".

Član Mreže za poslovnu podršku Marko Radović ističe da je najveći problem to što nikada nije jasno definisano šta je to agencija. On ističe da je zato teško proceniti koliko one koštaju državu, jer imaju sopstvene budžete, troškove, prihode.

Katanac za turizam

Kad je poslednji put, pre dve godine, najavljena seča nepotrebnih tela, ugašeno ih je svega sedam. Tada je katanac stavljen na Nacionalnu turističku razvojnu korporaciju, Fond za zaštitu životne sredine, agencije za energetsku efikasnost i za hemikalije, Nacionalni savet za decentralizaciju, Upravu za igre na sreću i Devizni inspektorat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: