Četvrtina u SAD za otcepljenje

Skoro četvrtina Amerikanaca, 24 odsto anketiranih, želi da se njihove države otcepe od Sjedinjenih Američkih Država, pokazala je Reuters/Ipsos anketa.

Izvor: index.hr

Petak, 19.09.2014.

21:26

Default images

I demokrate i republikanci podržavaju ideju "kidanja" veza s federalnom vladom, ali veća sklonost secesiji prisutna je među republikancima.

Daniel Miler, predsednik Nacionalističkog pokreta Teksasa, rekao je za RT kako su stanovnici Teksasa nezadovoljni politikom Vašingtona, koja zaobilazi neka od pitanja koja su najvažnija za Teksas.

"Jedna od važnijih tema ovde u Teksasu je imigracija, zajedno sa nadzorom granica. Poslednjih osam godina, ankete pokazuju kako pitanje imigracije najviše brine stanovnike naše države, ali federalna vlada odbija da uradi išta značajno po tom pitanju", rekao je Miler za RT.

Roj Gustafson, stanovnik Južne Karoline koji živi od invalidske penzije, slaže se sa četvrtinom Amerikanaca koji teže odvajanju.

"Više uopšte nije važno koja politička stranka je na vlasti, ništa se ne menja. Bilo bi bolje za državu kad bi sama sve držala u svojim rukama", rekao je Gustafson za Reuters.

Američka javnost je reagovala veoma pozitivno na referendum u Škotskoj, koji je izazvao i mnogo medijske pažnje u SAD-u.

"Ono što je bitno je da su Škoti dobili mogućnost da se izjasne o sopstvenoj budućnosti", kaže Miler.

Ipak, stručnjaci kažu kako bi secesija država u kojima se javljaju pokreti koji teže odcepljenju bila zakonski nemoguća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: