CIA obustavlja špijunažu Evrope

Neimenovani službenik vlade Sjedinjenih Američkih Država rekao je da je CIA obustavila špijuniranje prijateljskih vlada u zapadnoj Evropi.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

19:22

Default images

Špijunaža je obustavljena posle intervencije Nemačke, a nakon otkrića bivšeg agenta Nacionalne službe bezbednosti Edvarda Snoudena.

Prema rečima ovog izvora, pauzu u višedecenijskoj špijunaži, službenici CIA iskoristiće da ispitaju da li su bili dovoljno oprezni i da li su otkrića do kojih su došli bila vredna špijuniranja saveznika.

CIA nije želela direktno da komentariše ove navode, ali je direktor CIA Džejms Klaper izjavio da su SAD preuzele rizik obustavljajući špijuniranje specifičnih ciljeva.

Obustave špijunskih aktivnosti su uobičajene nakon kompromitovanja operacije, ali nikada „tako dugo i tako duboko kao sada, rekao je bivši agent CIA čiji identitet nije otkriven.

Dok zapadna Evropa nije više u vrhu prioriteta obrade američke obaveštajne službe, njen aktivnosti pojačane su u Turskoj koja se graniči sa Irakom i Sirijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: