Bart i Miler:Vlast u BiH nesposobna

Šef USAID u BiH Dejvid Bart i vojni ataše Skot Miler kažu da su se lično uverili u nesposobnost vlasti u BiH, na svim nivoima, da odgovore na potrebe građana.

Izvor: Beta

Petak, 19.09.2014.

19:00

Default images

"Tragične poplave oduzele su porodicama dve najpotrebnije stvari - sigurnost vlastitog doma i produktivno zaposlenje. Ali, političari u BiH pokazali su se nesposobnim ili nespremnim da prate napore međunarodne zajednice, makar i s pola intenziteta, odlučujući da se ponašaju po svom standardnom običaju favorizma, interesa stranke, tajnih dogovora i prebacivanja krivice na drugoga", saopštile su američke diplomate na blogu Ambasade SAD u BiH.

Oni su podsetili da je na donatorskoj konferenciji koja je održana u julu međunarodna zajednica osigurala više od 800 miliona evra pomoći poplavljenim područjima, te da je "malo šta od tog novca stiglo do ugroženih građana ili opština".

Istakli su da ni nakon četiri meseca od prvih poplava, političari u BIH nemaju plan ni ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak, te da su koristili humanitarnu tragediju za "nepotizam, partijsko napredovanje, tajne nagodbe i prebacivanje odgovornosti".

"Žrtve poplava skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih lidera. Umesto toga, ti isti lideri brzo su iskoristili međunarodnu pomoć da napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u budžetu koje su nastale kao rezultat njihove politike, a vrlo malo sredstava otišlo je za pomoć poplavljenim", navele su na blogu američke diplomate.

Kao pozitivne primere, Skot i Bart su naveli rad Oružanih snaga BiH, osoblja Civilne zaštite i volontera koji su se angažovale hrabro i neumorno u prvim danima nakon poplava, bez obzira na etničku, versku ili političku pripadnost ugroženih.

"Oktobarski izbori su prilika da građani iskažu svoje stavove i odaberu budućnost kakvu žele. Poplave su otkrile nebrojene primere onog najboljeg u reakcijama običnih ljudi u BiH i najgoreg u reakcijama političara. Građani BiH zaslužuju bolje i za sebe i za svoju decu i unuke", saopštili su direktor USAID-a u BiH i američki vojni ataše Dejvid Bart i Skot Miler.

Lagumdžija: Nismo budale

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija danas se verbalno obračunao s dvojicom američkih diplomata koji su prethodno optužili poličare u BiH da su nesposobi da pomognu svom narodu u suočavanju s posledicama poplava.

"Nismo svi isti. A naročito nismo budale kojima se svako može praviti pametan", napisao je Lagumdžija na svom blogu odgovarajući na optužbe američkog vojnog atašea u BiH pukovnika Skota Milera i šefa kancelarije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Dejvida Barta, prenela je agencija Hina.

Miler i Bart su u četvrtak na svom blogu objavili da su se lično uverili u nesposobnost vlasti u BiH, na svim nivoima, da odgovore na potrebe građana.

"Međunarodne institucije su vlastima BiH obezbedile više od pola milijarde evra pomoći za oporavak od poplava. Malo je šta od tog novca stiglo do ugroženih građana ili opština. Četiri je meseca prošlo od prvih poplava, a bosanskohercegovački političari niti imaju kakav plan, niti čak ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak", navele su američke diplomate.

Bart i Miler su, u tekstu "Nečuveno", istakli da su lideri u BiH brzo iskoristili međunarodnu pomoć da "napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u budžetu" koje su nastale kao rezultat njihove politike i da je vrlo malo sredstava otišlo za pomoć poplavljenima.

Tvrdnje da su neke donacije preusmerene za krpljenje budžetskih rupa su "paušalne", istakao je Lagumdžija.

Do danas, ni najmanji deo od 500 miliona evra donacija namenjenih obnovi poplavljenih područja nije završio na nekom od računa u BiH jer ih jedino donatori izdvajaju za projekte, a koje opet sprovode i nadziru međunarodne organizacije, istakao je šef diplomatije BiH.

"Zaista bih voleo da svi koji to znaju, pa tako i Bart i Miler, upoznaju BiH javnost o informaciji na čiji je račun tačno uplaćeno 500 miliona evra i gde su otišla sredstva koja pominju u svom saopštenju. Odgovorno tvrdim da nisu niti na jednom računu bilo koje institucije u BiH", naveo je Lagumdžija.

Tvrdnje Barta i Milera predstavljaju "nečuveno iskakanje iz diplomatskih normi ponašanja", zaključio je Lagumdžija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: