EU želi dijalog što pre, čeka se PR

U EU žele da se dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa što pre nastavi na najvišem političkom nivou, ali se čeka formiranje vlade u Prištini.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.09.2014.

14:51

Default images

"Naravno da smo veoma zainteresovani za što skoriji nastavak dijaloga, ali nedostaje sagovornik iz Prištine", rekao je za Tanjug funkcioner EU koji je insistirao na anonimnosti.

Kosovo već mesecima trese ustavna i politička kriza nakon što lideri političkih stranaka nisu uspeli da sastave skupštinsku većinu, iako su parlamentarni izbori održani još u maju.

Mandat visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je glavna pokroviteljica dijaloga ističe 1. novembra, ali zasad je neizvesno da li će Kosovo do tada dobiti novu vladu, ili će se ići na ponavljanje izbora.

U EU ističu da su svesni da Beograd nije odgovoran za višemesečni zastoj u dijalogu na najvišem političkom nivou, ali da on ipak traje na nivou radnih grupa, koji je sinoć rezultirao proširenjem sporazuma o slobodnom kretanju.

Radne grupe Beograda i Prištine su se sinoć dogovorile da prošire sporazum o slobodnom kretanju na aerodrom "Nikola Tesla" i pet kopnenih graničnih prelaza sa Hrvatskom i Mađarskom, što će građanima Kosova omogućiti da ih koriste u tranzitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: