"Srbija spremna za pregovore sa EU"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa bivšim evropskim komesarom za proširenje Ginterom Ferhojgenom o procesu EU integracija Srbije.

Izvor: Beta

Utorak, 16.09.2014.

17:12

Default images

Dačić je istakao da je prvi spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji i dodao da je zemlja potpuno spremna za pregovarački proces.

Ministar je izrazio nadu da će Ferhojgen svojim iskustvom pomoći Srbiji na putu ka EU i istakao da je Srbija spremna za jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa sa Nemačkom.

Ferhojgen je poručio da EU treba da nastavi sa politikom proširenja, jer je to u interesu svih članica Unije, kao i da perspektiva članstva predstavlja veliki podsticaj sprovođenju političkih, ekonomskih i društvenih reformi u zemljama kandidatima za članstvo.

Političke odluke moraju imati prednost u odnosu na birokratska i tehnička pitanja, smatra Ferhojgen, kao i da je Srbija sada spremnija za članstvo nego što su to bile zemlje koje su postale članice EU 2004. godine i kasnije, dodaje se u saopštenju srpskog ministarstva.

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović takođe je razgovarala sa Ginterom Ferhojgenom o procesu evropskih integracija.

Joksimovićeva je predstavila Ferhojgenu plan Srbije za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonima EU, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Sagovornici su ocenili da je reformski proces značajan za svaku zemlju koja se nalazi u procesu pristupanja EU.

Ministarka Joksimović je naglasila da je sprovođenje strukturnih reformi jedan od strateških ciljeva Vlade, ne samo zbog evropskih integracija, već pre svega zbog stvaranja funkcionalne države.

Ferhojgen je istakao da svaka država na EU putu treba da napreduje u skladu sa stepenom ostvarenog uspeha sprovedenih reformi i izrazio stav da je Srbija na dobrom putu i da je ozbiljan kandidat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: