Pretučeni Nemac u teškom stanju

Nemački državljanin D.H. (27) koji je teško povređen tokom noći u Beogradu operisan je u Urgentnom centru Srbije i njegovo zdravstveno stanje još uvek je teško.

Izvor: B92

Subota, 13.09.2014.

09:26

Default images

Neurohirurg koji je operisao pretučenog mladića rekao je za B92 da je D.H. zadobio ozbiljne povrede glave i da je operacija bila teška, dodavši da se povređeni još uvek nalazi u teškom stanju.

On je u Urgentni centar dovezen sa teškim povredama glave i telesnim povredama, a imao je krvarenja u moždanim ovojnicama.

"Operisan je i za sada je njegovo stanje teško, ali se nadamo da će biti dobro", rekao je ranije danas Tanjugu pomoćnik direktora Urgentnog centra Srbije Dušan Jovanović.

Mladić koji je noćas pretučen u Brankovoj ulici u Beogradu je nemački državljanin, star 27 godina, rekla je Jovanka Todorović, predstavnica Labrisa, organizacije čiji je gost povređeni mladić.

Ime i prezime mladića nije otkriveno, ali je rečeno da je on zadobio ozbiljne povrede i teško oštećenje mozga.

Todorović je dodala i da je ministar policije Nebojša Stefanović rekao da će učiniti sve da počinioci budu pronađeni u najkraćem mogućem roku i da je na rasvetljavanju ovog slučaja uključena i kriminalistička policija. Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je danas da je veoma uznemiren vešću o sinoćnjem incidentu u kome je povređen nemački državljanin, ali da veruje da će Vlada Srbije i policija uraditi sve na rasvetljavanju ovog slučaja i da se počinilac što pre nađe.

On je na vanrednoj konferenciji pred početak šetnje LGBT organizacija rekao da se ne zna tačno pozadina ovog dela i da li je prethodno došlo do svađe i zašto je počinilac to uradio.

"Ako je tačno da je napadač rekao da ne želi strance u Srbiji, delo dobija novu dimenziju ksenofobije i mora da se posmatra u drugačijem svetlu", naglasio je ambasador Nemačke.

On je dodao da ga je zvao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, da mu je rekao da je veoma uznemiren i da mu je žao zbog incidenta koji se dogodio.

"Ministar policije je rekao da će angažovati specijalne jedinice kriminalističke policije koja radi na rasvetljavanju teških krivicnih dela", rekao je Vilhelm.

On je dodao da je od ministra Nebojše Stefanovića dobio uverenja da će policija uraditi sve da se ovo delo što pre rasvetli, a počinilac uhapsi.

"Stefanović mi je rekao da je ovo najteže delo u poslednje tri godine kao i da su na tom mestu postavljene kamere, što će policiji olakšati rad", rekao je ambasador.

On je rekao da ima poverenje u Vladu Srbije i policiju, da će učiniti sve na rasvetljavanju ovog slucaja i da se počinilac uhvati.

Ministri zdravlja i unutrašnjih poslova Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović obići će danas u popodnevnim časovima nemačkog državljanina koji je noćas teško povređen.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm posetio je povređenog D.H.
Foto: Tanjug
Sa konferencija za štampu koju je organizovao Labris, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju kroz Bulevar Kralja Aleksandra. Učesnici će se kretati od hotela "Metropol" gde se održavala konferencija "Budućnost pripada nama -LGBT prava na putu ka pristupanju EU" pa do Skupštine Srbije.

Prisutne su jake policijske snage i žandarmerija.

Učesnici protesta nose parole "Stop nasilju", "Vaša politika, naša krv", "Lezbejke su naše sestre".

Protestna šetnja zasad protiče bez incidenata.

Predstavnica LABRIS-a Dragoslava Barzut rekla je ispred Skupštine grada da je protestni skup poruka institucijama da treba da rade svoj posao i da "uhvate zločince".

Strani državljanin, koji je učestvovao na beogradskoj konferenciji o pravima LGBT populacije, noćas oko 3 sata u tuči u Brankovoj ulici zadobio je teške povrede, izjavila je ranije portparol Hitne pomoći dr Nada Macura.

Iz MUP-a Srbije saopšteno je da je beogradska policija na terenu i da intenzivno radi na utvrđivanju tačnih činjenica ovog napada, kako bi što pre pronašla počinioca.

"Skandalozan napad na LGBT aktivistu"

Foto: Tanjug
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila napad na stranog LGBT aktivistu koji se prošle noći dogodio u centru Beograda i izrazila očekivanje da nadležni organi odlučno reaguju i da napadači budu hitno privedeni i najstrože kažnjeni.

"Skandalozno je da je čovek koji je u Srbiju došao kako bi na konferenciji o LGBT pravima učestvovao u promovisanju ideja tolerancije, poštovanja različitosti i nenasilja, doživeo da bude tako brutalno pretučen da se lekari sada bore za njegov život", navodi se u saopštenju poverenice Nevene Petrušić.

Ona je ocenila da je nedopustivo da se dve nedelje uoči zakazane Parade ponosa, kao i prethodnih godina, iznova počne sa stvaranjem atmosfere straha u kojoj vladaju pretnje i nasilje.

"Ničija bezbednost ne sme biti ugrožena i država je dužna da zaštiti osnovna ljudska prava i slobode", poručila je poverenica.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović osudila je danas napad na stranog LGBT aktivistu u Beogradu i istakla da se počinioci moraju pronaći i kazniti a da se njihovi postupci ne smeju vezivati za sve građane.

"U Srbiji se jedna mlada osoba bori za svoj život samo zato što je drugačije seksualne orijenatacije, nasilje prema tim ljudima mora se zaustaviti, svesti na minimum", rekla je Paunović Tanjugu navodeći da u ovom trenutku svi zajedno, pre svega MUP, moramo raditi na pronalaženju počinilaca.

Kako je istakla, ljudi koji su učinili ovakav gnusni akt, moraju biti kažnjeni jer se postupci pojedinaca i fizički napadi na ljude u Srbiji ne smeju više vezivati za sve građane Srbije.

"Počinioci se moraju nazvati imenom i prezimenom", rekla je Paunović.

"Beograd otvoren grad, pojedinci problem"

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava očekuje jasnu osudu napada na nemačkog državljanina, uz ocenu da je to poruka svim građanima i signal da postoje pojedinici, koji su, nažalost, sposobni da se na ovakav način obračunaju sa ljudima na ulicama i da reaguju iz nekih motiva koji su za sada nepoznati.

"Očekujem da se utvrdi koji su bili motivi, da se vidi da li ima elemenata zločina iz mržnje, da li je zločin izvršen zbog toga što je to dečko koji je bio na LGBT konferenciji neposredno pre toga. Ukoliko jesu, očekujemo da se postupak vodi kao zločin iz mržnje i da se kao takav tretira i u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i kasnije tokom sudskog procesa", rekao je Antonijević Tanjugu.

On smatra da takav zločin mora da se osudi i da moramo videti aktivnu ulogu najviših državnih organa i poziv da se ovakve situacije spreče u budućnosti.

Prema njegovim rečima, Beograd mora da bude grad otvoren za sve koji žele da u njega dođu.

"Ovo je poruka svim građanima i alarm koji govori o tome da postoje pojedinici koji su, nažalost, sposobni da se na ovakav način obračunaju sa ljudima na ulicama i da reaguju iz nekih motiva koji su za sada nepoznati", naveo je Antonijević.

Ovakvi slučajevi, poput ranijeg slučaja Brisa Tatona, nisu dobri ni za društvo, ni kao poruka mladim ljudima, a nisu dobri ni za one koji posmatraju kako Srbija napreduje na putu ka Evrospkoj uniji Mladi Nemac pretučen u centru Beograda (VTR PREBIJANJE LGBT (SUZANA))

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

187 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: