Organizatori:Nada da će biti Prajda

Organizacioni odbor Parade ponosa očekuje da će se ta manifestacija održati od 22. do 28. septembra, kao i šetnja od zgrade Vlade Srbije do gradske skupštine.

Izvor: Beta

Utorak, 09.09.2014.

14:00

Default images

"Očekujem da se Nedelja ponosa realizuje kako je planirano, da se šetnja dogodi, da bude bezbedna i da ide u korist LGBT zajednice", rekao je Boban Stojanović i podsetio da su organizatori u maju policiji najavili šetnju od Slavije do Trga republike.

"Dobili smo infomaciju da je ne samo rizično, nego i dugo i da zahteva veliki kapacitet policije, pa smo se odlučili za jednu rutu koja se prošle godine pokazala uspešno u 'ponoćnom prajdu', od zgrade Vlade do platoa Skupštine grada", kazao je Stojanović.

On je dodao da organizatori Nedelje ponosa s policijom imaju korektan odnos. "Mi ćemo insistirati da javnost bude ranije upoznata sa njihovim procenama da se ne bi desilo ono što se dešavalo ranijih godina - da saznamo da je Prajd zabranjen pet sati pred njegovo održavanje", rekao je Stojanović.

On je kazao da su organizatori Nedelje ponosa stalno u kontaktu s kabinetom ministarke zadužene za evropske integracije Jadrankom Joksimović i da je to ministarstvo "nekako ispalo resorno ministarstvo za pitanje Prajda".

"Pozive da nas podrže poslali smo ministarstvima pravde, unutrašnjih poslova, obrazovanja, omladine i sporta, kulture, Kancelariji za ljudska prava i ovih dana očekujemo odgovore", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, organizatori Prajda ove nedelje će imati sastanke sa zaštitnikom građana i poverenicom za zaštitu ravnopravnosti.

Ovogodišnja Parada ponosa trebalo je da bude održana 31. maja, ali su organizatori odustali od toga zbog katastrofalnih poplava koje su u maju pogodile Srbiju.
U Beogradu će u petak i subotu biti održana medjunarodna konferencija "Budućnost pripada nama: LGBT prava na putu ka pristupanju Evropskoj uniji", koju organizuju Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava iz Beograda i nemačka fondacija "Hiršfeld Edi", saopštio je danas Labris.

Kako se navodi, konferencija predstavlja jedno od najvećih regionalnih okupljanja aktivista i aktivistkinja za LGBT prava, na kojoj će učestvovati oko 200 gostiju iz regiona, zapadne, istočne Evrope i Amerike.

Na konferenciji u hotelu "Metropol" biće reči o diskriminaciji, nasilju, govoru mržnje, zdravstvu, kvalitetu socijalnih usluga i radu sa centrima za socijalni rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: