Da li će se Vučić sastati sa Dunjom Mijatović

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović još se nisu sastali kako bi razgovarali o navodima o cenzuri u medijima u Srbiji, iako je još početkom juna saopšteno iz Beča da su se dogovorili o susretu što je pre moguće.

Izvor: B Cvejiæ

Utorak, 02.09.2014.

13:20

Default images

U kabinetu predstavnice OEBS-a kažu za Danas da se "radi na poseti/sastanku" Vučića i Mijatovićeve, ali da u ovom trenutku nemaju više detalja koje bi mogli da najave. S druge strane, u kabinetu premijera Vučića navode za Danas da zbog gužve povodom nedavne posete Berlinu i predstojeće Rusiji ne mogu za sada ništa da kažu o tome.

Podsetimo, nakon saopštenja Dunje Mijatović 27. maja u kojem kritikuje vlasti u Srbiji zbog cenzure u medijima, premijer Aleksandar Vučić reagovao je rekavši da "OEBS laže" i zatražio izvinjenje ili dokaze za takve tvrdnje. Međutim, nakon toga su Mijatovićeva i Vučić razgovarali i saopšteno je da je Vlada Srbije uverila OEBS da će se pozabaviti pitanjem cenzure, kao i da je dogovoreno da se premijer Srbije i predstavnica OEBS-a sastanu što je pre moguće.

Mijatovićeva je nakon razgovora sa Vučićem navela da "trend uklanjanja sajtova, blokiranja interneta i komentara u Srbiji nažalost nije nov", ali da se on nastavio s novim elementima - privođenjima pojedinaca zbog pisanja na blogovima i komentarima na sajtovima. "Ovo se nastavilo i sajt Peščanika je bio napadnut i blokiran", rekla je tada Mijatovićeva. "Moja poruka Vladi ostaje da ta delovanja treba istražiti i oni koji stoje iza njih treba da odgovaraju. Uloga je i dužnost vlade da štiti i neguje slobodu izražavanja bez obzira da li na internetu ili van interneta, kako je napisano u Ustavu. Zadovoljna sam uveravanjima premijera Vučića da će to pitanje biti rešeno", navela je početkom juna Mijatovićeva.

Ubrzo posle toga i posle gostovanja Pole Tidi, zamenice šefa Misije OEBS u Srbiji, premijer Srbije je izjavio da i dalje čeka izvinjenje OEBS-a i "da će ga dočekati", iznoseći tvrdnje da se vodi medijska kampanja protiv njega u koju su uključeni i predstavnici međunarodne zajednice. Mijatovićeva je nakon toga rekla za Danas da njena poruka vlastima u Srbiji ostaje ista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: