Pajtić sa potpredsednikom Kine

Predsednik DS Bojan Pajtić razgovarao je sa potpredsednikom Kine Li Juančaom o najvažnijim globalno političkim temama.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

13:04

Default images

Pajtić je Tanjugu danas izjavio da će od tih tema zavisiti kapacitet EU da primi nove članice, a od ekonomskog prisustva kine u Srbiji i regionu zavisiće i naše šanse za izlazak iz krize.

Predsednik DS podsetio je da Srbija i Kina imaju najviše odnose od 2009. godine, kada je uspostavljeno starteško partnerstvo koje i danas donosi nove oblike saradnje.

Pored saradnje u oblasti energetike i infrastrukture, a najznačajniji vid te saradnje ogleda se u izgradnji mosta Zemun-Borča i Koridora 10, važno je, prema Pajtićevim rečima, jačati i kulturnu saradnju, zbog čega je pre nekoliko nedelja u Novom Sadu otvoren Konfučijev institut.

U razgovoru je konstatovano i da postoji obostrana zainteresovanost da se nastavi saradnja Vojvodine i regije Huandong, pogotovo u oblasti poljoprivrede.

"DS će, bez obzira da li je na vlasti ili u opoziciji, koristiti sve raspoložive resurse i forume u kojima učestvuje u interesu građana Srbije, što je veoma važno jer smo jedina potpuno integrisana politička stranka u jednu od dve najrelevantnije evropske političke grupacije - evropske socijaldemokrate", rekao je Pajtić.

Delegacija Partije evropskih socijalista (PES), čiji je član i predsednik DS, do 5. septembra biće u poseti Kini, gde će se sastati sa predstavnicima državnog vrha i Komunističke partije Kine.

U delegaciji su i predsednik PES Sergej Stanišev, premijer Rumunije Viktor Ponta, ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i drugi, saopštila je Demokratska stranka.

Među temama razgovora su unapređenje odnosa Kine sa članicama EU i zemljama kandidatima za članstvo u EU, a razgovaraće se o saradnji u oblasti ekonomije, ljudskih prava, spoljne politike, kao i o bezbednosnim rizicima.

Posebna pažnja biće posvećena pitanju investicija iz Kine u Srbiju, kao i otvaranju novih radnih mesta i unapređenju kulturne saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: