"Transparentan izbor notara"

Predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović rekao da notari nisu birani po političkoj liniji i poručio da će oni povećati pravnu sigurnost građana.

Izvor: Beta

Utorak, 02.09.2014.

12:58

Default images

"Odluka o izboru javnih beležnika je doneta uz jasne kriterijume, bodovanje, svi smo imali uvida u tu odluku. Polaganje ispita je bilo javno, razgovori sa kandidatima su se snimali i meni se čini da je to bio jedan transparentan i ozbiljan izbor", rekao je Đukanović u intervjuu za agenciju Beta.

Dodao je da su u komisiji koja je ocenjivala kandidate sedeli eminentni pravni stručnjaci, medju kojima su bili zamenici javnog tužioca, sudije Vrhovnog kasacionog suda i profesori prava.

Djukanović je najavio da bi Komora prvi sledeći konkurs za buduće notare trebalo da raspiše do kraja godine.

Kako je naglasio, kriterijumi ostaju isti, a imenovanje notara će kao i do sada biti u nedležnosti ministra pravde.

"Verujem da ćemo do kraja godine imati notare u većini opština u Srbiji", rekao je Djukanović.

"Praksa će nas naterati da popunjavamo broj notara, kao što se to dešavalo i sa zemljama u okruženju i Evropskoj Uniji. Poslovi će zahtevati veći broj notara i oni će biti uspostavljeni brzo u svim delovima Srbije", rekao je Djukanović.

Predsednik Komore je kazao da su prvog radnog dana svi notari u Srbiji imali puno posla i naglasio da je beležnik u Kraljevu imao čak 100 stranaka.

"Mi smo juče u kancelariji u Beogradu imali veliko interesovanje gradjana i sklopili smo prvi kupoprodajni ugovor. Kupac je bio Francuz", kazao je Djukanović.

On je istakao da se, ukoliko gradjanin dodje sa svom potrebnom dokumentacijom, ceo posao sklapanja ugovora može završiti za jedan dan.

"Mi vršimo provere u katastru neporektnosti koje vode sudovi, i to traje odredjeno vreme, ali stranka koja dodje sa dokumentacijom može istog dana da završi svoj posao", rekao je Djukanović.

Naglasio je da će gradjani osim brzine, od notara dobiti dokument koji je poptuno pravno siguran, jer kako je objasnio "notari moraju da vode računa o sadržini isprave, što sudovi nisu morali".

"Uostalom, notar odgovara za svoj rad. Mi smo svi osigurani kod osiguravajućeg društava i imamo sumu od 80.000 evra. To je vrsta materijalne odgovornosti, tako da stranka kojoj smo načinili štetu nesavesnim radom može da dobije nadoknadu", rekao je Djukanović.

Dodao je i da nezadovoljni gradjani mogu da se žale na rad notara disciplinskim organima Komore koja ima disciplinskog tužioca i dva disciplinska veća.

Upitan zašto se sa donošenjem tarife po kojoj će beležnici naplaćivati svoje usluge čekalo do poslednjeg časa, on je odgovorio da je "puno posla trebalo uraditi u kratkom roku".

"Ceo proces bio intenzivan i sproveden u kratkom roku i uz veliki napor organa Komore i ministarstva prave, i to je jedini razlog zašto je tarifa doneta u petak, ali treba istaći da se tom tarifom gradjani ne dovode u nepovoljan položaj", rekao je on.

On je kazao da su tarife približne taksama koje su gradjani plaćali u sudovima, i kao primer naveo da će nagrada za beležnike koji sklopi kupoprodajni ugovor do 600.000 dinara biti 9.000 dinara plus porez.

Naglasio je da će i gradjani koji žele nepokretnost da poklone u pravoj liniji srodstva, imati umanjenje od 50 odsto na naknadu notara.

"U mestima gde nisu imenovani notari, posao će obavljati sudovi i lokalne samouprave", kazao je on.

Gradjani koji budu hteli da sastave ili overe ugovor o raspolaganju nepokretnostima - prodaji stana, poklonu nepokretnosti, o razmeni nepokretnosti, ugovor o hipoteci, ugovor o doživotnom izdržavanju, ugovor o raspodeli imovine za života, bračni ugovor i sporazum supružnika o deobi njihove zajedničke imovine, za to će ubuduće morati da se obrate javnom beležniku, a ne više sudu ili organu uprave, odsnosno opštini.

Spisak notara sa adresama javnobeležničkih kancelarija može se naći na sajtu Ministarstva pravde, kao i tarifa njihovog rada izražena u bodovima. Jedan bod je 150 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: