"Kraj partnerstvu, jače sankcije"

Vlade zemalja članica EU doneće odluku o paketu novih sankcija protiv Rusije do petka, kaže Federika Mogerini, šefica diplomatije Italije koja predsedava EU.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

12:00

Default images

"U ponedeljak su se sastali ambasadori EU, Komisija će predstaviti predlog, finalizirati predlog paketa do sutra i odluka će biti doneta u petak", rekla je italijanska šefica diplomatije Mogerini, prenela je agencija Rojters.

Mogerinijeva je dodala da će Komisija raditi na jačanju paketa sankcija protiv Rusije zbog vojne invazije u Ukrajini, i to u četiri sektora, uključujući odbranu i finansije.

Situacija u Ukrajini se promenila zbog ponašanja Rusije, rekla je Mogerinijeva i istakla da Rusija i Evropska unija nisu više u partnerskim odnosima.

"Strateško partnerstvo je gotovo. Jasno je da je gotovo i to je izbor Moskve. Imamo probleme na teritoriji Ukrajine. Imamo konflikt, naravno", rekla je Federika Mogerini.

Ona je snažno osudila ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju i rekla da je to prenela i ruskom šefu diplomatije u jučerašnjem telefonskom razgovoru.

Lavrov me je zvao da mi čestita na imenovanju, a ja sam mu poručila da ćemo ubuduće mnogo vremena posvetiti razgovorima o ruskoj agresiji na Ukrajinu”, izjavila je ona.

Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost stupiti 1. novembra, ukazala je da još nije kasno da se nađe političko rešenje preko Kontakt-grupe, koja je nedavno formirana.

"Kontakt-grupa je slabašno svetlo u gotovo potpunoj tami”, ukazala je Mogerinijeva i dodala da EU mora da se zajednički suprotstavi ruskoj “agresiji”.

"U tom smislu, podržavam zaključke Evropskog saveta od 30. avgusta”, kazala je ona i najavila da će odluka o pooštravanju sankcija Rusiji biti doneta u petak, nakon što zemlje članice usaglase stavove o tome na ambasadorskom nivou.

Govoreći o izgradnji Južnog toka, koju Italija podržava, Federika Mogerini je ukazala na to da bi taj gasovod mogao da znatno doprinese energetskoj bezbednosti EU, ali da mora da ispuni sve tehničke i političke uslove.

"Nemojmo se zavaravati, to je i politički problem, jer se politička situacija promenila zbog ruske agresije”, poručila je ona.

Mogerinijeva će se krajem ovog meseca još jednom pojaviti u EP kako bi zvanično predstavila svoj program, a poslanici će nakon toga glasati o njenom imenovanju.

"Nastaviti politiku proširenja"

Politiku proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan treba nastaviti, ali konkretni koraci u procesu zavise od reformi u zemljama kandidatima, poručila je danas novoimenovana šefica evropske diplomatije poslanicima Evropskog parlamenta.

“Malo je mesta u Evropi gde EU igra tako važnu ulogu kao što je to Zapadni Balkan”, rekla je Mogerinijeva obraćajući se članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP u Briselu.

Ona je podsetilana to da je nedavno obišla sve glavne gradove u regionu kako bi potvrdila da je proširenje prioritet šestomesečnog italijanskog predsedavanja EU.

Federika Mogerini je dodala da se tokom posete Beogradu i Prištini osvedočila da u oba grada postoji jaka politička volja za to da se dijalog o normalizaciji odnosa nastavi, a dosadašnji dogovori primene.

Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost stupiti 1. novembra, ukazala je na to da konkretni koraci u procesu proširenja zavise od reformi u zemljama kandidatima i pri tom se posebno osvrnula na Bosnu i Hercegovinu.

"Volela bih da znam šta će biti u Bosni nakon oktobarskih izbora, a verujem da bi i tamnošnji narod to voleo da zna”, rekla je Mogerinijeva odgovarajući na poslaničko pitanje i izrazila nadu da će se posle izbora pristupiti ustavnim reformama.

Govoreći o izgradnji Južnog toka, koju Italija podržava, Mogerinijeva je ukazala na to da bi taj gasovod mogao znatno da doprinese energetskoj bezbednosti EU, ali da mora da ispuni sve tehničke i političke uslove.

“Nemojmo se zavaravati, to je i politički problem, jer se politička situacija promenila zbog ruske agresije na Ukrajinu”, poručila je ona.

Mogerinijeva će se krajem ovog meseca još jednom pojaviti u EP kako bi zvanično predstavila svoj program, a poslanici će nakon toga glasati o njenom imenovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: