Program za proslavu oslobađanja BG

Organizacioni odbor za proslavu 70 godina od oslobodjenja Beograda od fašističkog okupatora utvrdio je okvirni program proslave koji će početi 9. oktobra.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

11:13

Default images

Program će trajati deset dana do 19. oktobra.

Na poslednjoj sednici Odbora doneta je odluka da grad Beograd pokrene postupak pred vladom da se donese odluka o izdavanju serije poštanskih markica povodom oslobodjenja Beograda kao i odluka da se pripremi posebno obeležje (rozeta) koju će tih dana nositi državni funkcioneri, javne ličnosti, voditelli televizijskih programa, a kojima će se gradjani podsećati na slavne dane od pre 70 godina.

U okviru programa, kako je saopšteno iz Gradske uprave, biće održane kulturne manifestacije koje će organizovati gradske institucije: Istorijski arhiv Beograda, Biblioteka grada Beograda, Beogradska tvrdjava, Muzej grada Beograda, Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka i Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Osim gradskih institucija u program obeležavanja 70 godina oslobodjenja od fašizma biće uključene sa svojim programima i institucije čiji je osnivač Srbija kao što su Vojni muzej, Narodna biblioteka Srbije, Filmske novosti i Muzej istorije Jugoslavije.

Centralna manifestacija će biti održana 19. oktobra u Kombank areni u Beogradu, a 20. oktobar je predvidjen za odavanje pošte oslobodiocima Beograda, časove istorije u osnovnim i srednjim školama i podsećanje na žrtve koje su podneli Crvena armija i jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u beogradskoj operaciji.

Reditell centralne proslave Dragan Bjelogrlić će do 15. septembra pripremiti koncept dogadjaja u Kombank areni, a Komisija za imenovanje trgova i ulica odlučila je da dve ulice dobiju imena po narodnih herojima Koči Popoviću i Peki Dapčeviću.

"Potpuno sam uveren da ćemo u tih deset oktobarskih dana organizovati proslavu koja će biti dostojna velikog dogadjaja koji slavimo i podsećanje posebno mladim generacijama na jedan od najvažnijih dogadjaja iz naše istorije", rekao je Goran Vesić.

Osim članova Odbora sastanku je prisustvovao i ministar za rad i zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: