B92 u Marijupolju: Rovovi oko grada

Reporterka B92 Aleksandra Godfroa javlja iz Marijupolja, strateški važnog ukrajinskog grada na Azovskom moru, da se uveliko kopaju odbrambeni rovovi oko grada.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

10:13

Default images

Marijupolj se nalazi oko 50 kilometara od ruske granice i 35 kilometara od Novoazovska, koji su preuzele proruske snage.

Savet nacionalne bezbednosti Ukrajine saopštio je da je poslao pojačanje u taj grad, jer ukrajinska vojska strahuje od toga da bi Marijupolj mogao biti sledeća meta napada, te se oko grada kopaju rovovi kao kopnena linija odbrane.

Kako se Marjiupolj nalazi uy more, napad bi mogao da se desi i s Azovskog mora, ka\u zvaničnici i podsećaju da je pre dva dana u blizini grada potopljen patrolni brod ukrajinskih graničara.

Reporterka B92 Aleksandra Godfroa s mesta zbivanja javlja da je noć na istoku Ukrajine bila mirna, nakon jučerašnjeg povlačenja ukrajinske vojske, koja je izgubila kontrolu nad aerodromom u Lugansku i u još nekoliko mesta, ali da je bilo retke sporadične razmene vatre u Luganskoj i Donjeckoj oblasti.

Prema nekim ukrajinskim medijima, sinoć je pucano na kolonu ukrajinske vojske koja se kretala putem u okolini Slavjanska, u delu koji bi trebalo da je pod kontrolom vojske Ukrajine. Juče se ukrajinska vojska povukla s aerodroma u Lugansku koji je dugo branila, a prema pisanju ukrajinske "Pravde", koja kao izvor navodi novinarku koja je bila na mestu zbivanja, ukrajinska vojska se povukla i iz sela Novotroick, koje se nalazi svega 68 km od Marijupolja prema Donejcku, i sada to selo drže pobunjenici.

Juče su u Minsku počeli pregovori predstavnika samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike s predstavnicima Kijeva. Za sada se razgovaralo samo o razmeni zarobljenika, a kako je saopštio predstavnik Kijeva, s pobunjenicima je dogovoreno da zarobljene ukrajinske vojnike ne muče i ne streljaju, kao i da se s poprišta borbe odnesu tela poginulih.

Za 5. septembar zakazan je nov sastanak Kontakt-grupe, to jest predstavnika pobunjenika i vlasti, u Kijevu na kome bi se, kako je najavljeno, razgovaralo o prekidu vatre i o razmeni zarobljenika po principu "svi za sve". Takođe bi trebalo da se razgovara i o zahtevima pobunjenika koji traže poseban status za njihove teritorije i povlačenje ukrajinskih vojnika.

U ove pregovore, kako sada stoje stvari, Kijev ulazi iz defanzivne pozicije nakon jučerašnjih gubitaka, pre svega posle povlačenja s aerodroma u Lugansku. Ukrajinski predsednik Petar Porošenko najavio je radikalne smene u vojnom vrhu. Istovremeno, ukrajinski zvaničnici upućuju sve oštrije optužbe Moskvi i već neko vreme otvoreno govore o tome da se Moskva vojno umešala.

To ide dotle da je ministar odbrane Ukrajine na Fejsbuku napisao da je 'slanjem vojnika, Ukrajini Rusija zapravo objavila rat, te da će uslediti rat kakav svet od Drugog svetskog rata nije video". Ministarstvo inostranih poslova Rusije reagovalo je odmah i saopštilo da je zapnjeno tom izjavom, te da tako ukrajinski ministar uvlači ukrajinski narod u nastavak građanskog sukoba. Ruski MIP, međutim, ignorisao je optužbu vojnog ministra Ukrajine da se rat sada zapravo vodi s Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: