CG: Švercovanje Kurda za 3500 evra

Državljani Turske uz pomoć prevoznika i taksista iz Crne Gore organizuju švercovanja imigranata, najčešće Kurda, pišu podgoričke "Vijesti".

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

09:54

Default images

Imigrante švercuju za 3.500 do 4.000 evra po osobi, pišu "Vijesti" pozivajuću na policijska dokumenta. Postoje tri glavna pravca prebacivanja Kurda preko teritorije Crne Gore.

Prvi pravac je avionima iz Istanbula do Podgorice, pa dalje vozilima iz Crne Gore ka Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, a potom ih prebaciju u Italiju.

Drugi pravac je avionskom linijom Istanbul - Tirana, ili autobusima Istanbul - Makedonija - Albanija i dalje vozilima ili taksijem ka Crnoj Gori, preko Ulcinja u pravcu Hrvatske, Slovenije i Italije.

Treći pravac šverca je iz Albanije preko Crne Gore ka Srbiji, rutom ka Austriji, preko Beograda ili Subotice.

Prema podacima policije, osim Kurda, preko Crne Gore su prebacivani i imigranti iz Pakistana, Alžira, Maroka, Avganistana, Sirije, Tunisa...

"Ilegalne migracije imaju i dalje uglavnom karakter tranzita preko teritorije Crne Gore...", piše u policijskom dokumentu "Procena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori".

Turski krijumčari, koji organizuju prebacivanje migranata iz Sirije, za to ne koriste uvek teritoriju Crne Gore, već i pomorske rute iz Turske ka Grčkoj (egejska ruta) i dalje za Italiju (moguće i preko Tunisa).

Prilikom prelaska granice Crne Gore, u preko 85 odsto registrovanih slučajeva imigranti prelaze van graničnog prelaza i to uglavnom "zelenu granicu" na kopnu, a ređe "plavu granicu" na moru, jezeru ili reci.

U Crnu Goru migranti ulaze peške - planinskim putevima i stazama do prvog naseljenog mesta (iz Albanije do mesta Tuzi, a sa Kosova preko planine Bogićevica do Plava ili planine Hajla do Rožaja), dok ih od Podgorice do granice sa BiH prevoze lokalni krijumčari najčešće privatnim ili taksi vozilima.

Za transport i prebacivanje migranata prema Srbiji, najčešće u teretnim vozilima na lokalnim slabo kontrolisanim putevima u graničnom području od Bijelog Polja do Rožaja, organizatori angažuju kao saradnike lokalne krijumčare.

"S obzirom na način rada turskih krijumčara, postoji realna opasnost da će u narednom periodu pokušati da iskoriste i crnogorsku obalu za ukrcaj i prebacivanje migranata manjim brodovima ka Italiji", navedeno je u dokumentu.

Na osnovu analiziranih podataka policija je zaključila da će glavni cilj najvećeg broja ilegalnih migranata koji traže azil u Crnoj Gori biti da obezbede sebi nekoliko dana predaha i prikupe novac za dalji put, pre nego napuste teritoriju Crne Gore i krenu dalje u pravcu Evropske unije.

"Organizovani kriminal iz Crne Gore (strani organizatori i njihovi lokalni saradnici) intenziviraće aktivnosti na krijumčarenju ilegalnih migranata sa teritorije Crne Gore preko Jadranskog mora manjim plovilima, jedrilicama ili jahtama i kopnenim putem koristeći vozila lokalnih prevoznika u pravcu Hrvatske, direktno ili posredno preko granice sa BiH”, jedna je od pretpostavki policije koju brine porast broja tražilaca azila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: