"Urediti zdravstvo po uzoru na EU"

Predrag Sazdanović izjavio da se zdravstveni sistem nalazi u poglavlju 28 i da je potrebno da se ostvari pomak i napredak u usaglašavanju sa standardima EU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

09:32

Default images

Pomoćnik ministra zdravlja je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se na tome već sada radi, ali da je problem što domaće zakonodavstvo u ovom trenutku nije usaglašeno sa evropskim direktivama i zakonima.

Pomoćnik ministra zdravlja za medjunarodne odnose je naveo da dugoročno domaće zdravstvo mora da bude funkcionalno, odnosno uredjeno, jer domaći lekari nisu loši u odnosu na njihove kolege iz regiona ili Evrope, ali da se mora popraviti sistem.

Sazdanović je rekao da su prava pacijenata regulisana zakonom, ali da se insistira, ne samo na njihovim pravima, nego i obavezama pacijenata da brinu o svom zdravlju.

Govoreći o saradnji sa drugim državama, Sazdanović je rekao da su u Indiji, koja ima tradicionalnu medicinu, voljni da prezentuju iskustva u toj oblasti.

Sazdanović je naglasio da pacijenti ne smeju da nijednog trenutka da trpe i da se, kada se zadovolje osnovne zdravstvene potrebe stanovništva, otvara prostor i za zdravstveni turizam, jer, primera radi, banjski turizam predstavlja ogroman ekonomski i zdravstveni resurs.

Na pitanje novinara o nabavci gama noža, odnosno savremenog aparata za lečenje tumora na mozgu, Sazdanović je odgovorio da je "gama nož strateška stvar ministarstva na duži niz godina" i da će gama nož biti u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: