Australija uz SAD protiv islamista

Premijer Australije Toni Abot rekao je danas da će se "narednih dana" njegova zemlja pridružiti SAD u borbi protiv ekstremista Islamske države u severnom Iraku.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

08:48

Default images

Australija će se pridružiti međunarodnim naporima da se kurdskim snagama, koje se bore protiv ekstremista, dostavi oružje, rekao je Abot i istakao da je upotreba "ekstremne sile" opravdana u borbi protiv ekstremista, prenela je agencija AFP.

Kanbera neće slati svoju vojsku u Irak, rekao je australijski premijer, koji je dodao da će Australija učestvovati u isporuci humanitarne pomoći gradu Emerli, u kojem je na hiljade ljudi bilo pod opsadom više od dva meseca.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop rekla je da će Australija intenzivirati svoje partnerstvo sa NATO.

Iako Australija nije članica NATO, njene snage će se boriti zajedno sa snagama NATO u Iraku i Avganistanu, što je, kako je naglasila Bišop, osnova proširenog partnerstva u sadašnjim i budućim konfliktima, prenela je agencija Rojters.

"Ministar odbrane i ja sutra sutra putujemo u Vels na samit NATO i mogu da potvrdim da će Australija prihvatiti formalni poziv da postane bliži partner", rekla je u australijskom parlamentu Bišop.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: