Fajman: Putin prešao crvenu liniju

Verner Fajman poručio da će Austrija biti u prvim redovima kada treba braniti slobode i medjuanrodno pravo, ističući da je Vladimir Putin prešao crvenu liniju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

07:53

Default images

Austrijski kancelar je, na konferenciji za štampu, posle sastanka vlade u Beču, kazao da se ruske trupe nalaze na ukrajinskoj teritoriji, a da izjave Putina pokazuju koliko on neozbiljno odbija dijalog.

To je, prema njegovim rečima, pretnja i naglašava da evropska zajednica ne može jednostavno prihvatiti da se strani vojnici i tenkovi pojavljuju na tudjoj teritoriji.

Ko kaže da je to slučaj "samo tamo“ i da se ne zna koliko daleko će ići potcenjujući naše zalaganje za slobodu, demokratiju i medjunarodno pravo“, naglasio je Fajman dodajući da Austrija ima svoj jasan stav, a on je da se mora preduzeti nešto zajedno u Evropi da se granice ne smeju nasilno pomerati, niti sloboda drugih zemalja ugrožavati.

On je podsetio da takav stav zasigurno donosi sa sobom i posledice, koje će pogoditi i austrijsku privredu.

Pitanje političkog stava prema Rusiji vezano je za negativne ekonomske posledice, podvukao je Fajman.On je ukazao da sa 2,8 odsto trgovina sa Rusijom Austriju neće baciti u ogromne probleme, ali da je ekonomska saradnja na ovom prostoru poželjna.

Želimo da se Rusija vrati na put medjunarodnog prava. Podržavamo dijalog i želimo da se iskoriste sve mogućnsoti koje su na raspolaganju da dodje do deeskalacije, bez koje je nemoguća ekonomska saradnja“, istakao je Fajman.

Pošto postoje strahovi u privredi on je najavio da će o ovom problemu biti razgovarano 10.septembra na sastanku socijalnih partnera. Na tom skukup, prema njegovim rečima, biće razmatrane negativne posledice ukrajinske krize po region i mogućsnoti za prevazilaženje.

Neophodno je da austrijska preduzeća, ali i gradjani znaju da postoji koordinacija države. Mi smo već jednom dokazali da možemo uspešno prebroditi velike krize“, kazao je Fajman dodajući da je psihološki faktor bitan.On je izrazio nadu da će kriza trajati što kraće, ali da treba biti pripremljen i za duži period.

„Politički ćemo sve preduzeti da se pritisak poveća kako bi došli do mirovnog plana. Istovremeno nećemo podržati isporuke oružja Ukrajini ili slanje bilo kakvih jedinica. Ne smatramo da vojna logika može voditi ka rešenju bilo gde u svetu“, podvukao je austrijski kancelar.

Fajman za povećanje pritiska na Putina

Fajman se, takođe, založio se za povećanje pritiska na Vladimira Putina u vezi ukrajinske krize tražeći da se ne isporučuje Moskvi naručeno naoružanje.

Austrijski kancelar je, u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF, kazao da Evropa ne bi trebalo da isporuči Moskvi poručeno naoružanje, kao što su ratni brodovi I nosači aviona.

"Tu bi trebalo biti čvršći u bojkotu", podvukao je Fajman.

Pogrešan put sankcija bio bi, prema njegovim rečima, podvući "hladnokrvno" crtu kod proizvodnje u Evropi, industrije i saradnji u regionu.

"Ako se brani sloboda ne sme se reći da to ne sme ništa da košta", naglasio je Fahman.

On je ocenio da se Evropa trenutno nalazi u ekonomsko teškoj situaciji.Pooštravanje ukrajinskog konflika zaoštrava i ekonomske probleme Evrope, upozorio je kancelar, dodajući da na to treba da bude dobro pripremljena i Austrija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: