Ban "alarmiran" zbog Izraela

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je "alarmiran" zbog planova Izraela da ekspropriše 400 hektara palestinaske zemlje u podrčju Vitlejema.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

23:44

Default images

Izrael je objavio taj potez u nedelju, a armija je rekla da je to posledica političke odluke donete nakon što su u junu oteta i ubijena tri izraelska tinejdžera dok su stopirala na putu u istom području koje Izraelci zovu blok jevrejskih naselja Guš Ecion.

"Generalai sekretar je alarmiran jučerašnjom objavom izraelskih vlasti da će proglasiti takozvanom državanom zemljom skroo 100 jutara u podrucjcu Vitlejema na Zapadnoj obali", rekao je portparol.

"Otimanje tako velikog dela zemlje rizikuje da utre put daljem šsirenju (jevrejskih) naselja što je - kao što su Ujedinjene nacije ponovile u mnogim slučajevima - nelegalno po međunarodnom pravu i potpuno je suprotno cilju dvodržavnog rešenja," dodao je on.

Portparol je rekao da generalni sekretar poziva Izrael da se povinuje pozivima međunarodne zajednice da se uzdrži od širenja naselja i poštuje svoje obaveze na osnovu međunarodnog prava.

SAD su nešto ranije apelovale na Izrael da odustane od tog plana, koji je razljutio Palestince i uznemirio Izraelce koji se bore za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: