Koliko traje ekstradicija iz Kine?

Srbija će tražiti od Kine izručenje Marka Milićeva osumnjičenog za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je usmrćen Luka Jovanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

22:58

Default images

Tanjugu je u Ministarstvu pravde rečeno da s obzirom da ne postoji bilateralni ugovor između Srbije i Kine o ekstradiciji, biće primenjen princip uzajamnosti.

Profesor krivičnog procesnog prava na pravnom fakultetu u Beogradu Milan Škulić ukazao je da se kada ne postoji ugovor o ekstradiciji , kao u ovom slučaju sa Kinom, sprovodi se takozvana zakonska ekstradicija po pravilima predviđenim zakonima Srbije i Kine.

"To znači da ćemo naš zahtev za izručenje osumnjičenog podneti u skladu sa našim odredbama o međunarodnoj pravnoj pomoći uz dokaze koji potvrđuju da je traženo lice izvršilo krivično delo", naveo je profesor.

Kina s druge strane, razmatrajući naš zahtev postupa po svojim zakonima, i ukoliko utvrdi da su ispunjeni njeni zakonski uslovi za izručenje traženog lica, izručiće ga Srbiji.

Pošto nema posednih ugovornih pravila o izručenju dve države u ovom slučaju se ne može procenjivati u kom roku bi Milićev mogao da se nađe u Srbiji, jer Kina nije vezana nikavim rokovima, osim onih na koje budu upućivali kineski zakoni.

Marko Milićev uhapšen je u Kini po poternici srpskog Interpola zbog sumnje da je 25. juna svojim vozilom "kantrimen" na Brankovom mostu udario Luku Jovanovića koji je podlegao povredama, preneli su beogradski mediji.

Milićev je bio u bekstvu, pošto je napustio Srbiju 10. avgusta letom za Istambul u 12 i 25 sati sa svojim pasošem.

Poternica je bila raspisana na dva imena Marko Milićev i Marko Marković pošto se sumnja da koristi i stari pasoš na prezime Marković , čiji je nestanak prijavio prošlog septembra a potom promenio prezime.

Pretpostavlja se da je odatle pobegao za Kinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: