Inženjeru zabrana zbog islama

Neimenovanom inženjeru muslimanske veroispovesti zabranjen je pristup nuklearnim postrojenjima zbog navodne veze sa džihadistima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

19:51

Default images

Sud u Šalon-on-Šampanju je potvrdio presudu koju je njegov advokat ocenio kao potez islamofobije.

Neimenovani inženjer (29), zaposlen u kompaniji koja sarađuje sa francuskim energetskim gigantom EDF, imao je tokom 2012. i 2013. godine dozvolu pristupa nuklearnim postrojenjima u skladu sa ovlašćenjima svog radnog mesta.

Njemu je, međutim, u martu 2014. godine poništena dozvola pristupa nuklearnoj elektrani u blizini grada Nožen-sur-Sen.

Francuske vlasti tvrde da je inženjer, čije ime prema francuskim zakonima ne sme da bude objavljeno, povezan sa jednom džihadističkom terorističkom organizacijom i da je bio u kontaktu sa imamom upletenim u regrutovanje mladića za odlazak u Irak radi učešća u ratovanju.

Sud u Šalon-on-Šampanju, gradu na severoistoku Francuske, potvrdio je presudu prvostepenog suda uz objašnjenje da uprave nuklearnih elektrana imaju pravo da spreče one koji "prolaze kroz proces političke i religijske radikalizacije" da imaju pristup poverljivim lokacijama.

Advokat inženjera tvrdi da se sud ogrešio o inženjera i da on nema policijski dosije.

"Nema nikakvih dokaza za navodnu povezanost mog klijenta sa militantima", rekao je advokat Sefen Guez, najavljujući da će uložiti žalbu.

U Francuskoj živi oko pet miliona muslimana, što je najveća muslimanska populacija u nekoj državi zapadne Evrope. Prema zvaničnim procenama, oko 800 francuskih državljana je dosad otputovalo u Siriju da se bore uz militante, vratili se iz te ratom razorene zemlje ili tek planiraju da odu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: