Pritvor roditeljima bolesnog dečaka

Sud u Španiji danas je doneo odluku o 72-časovnom pritvoru za roditelje petogodišnjeg teško obolelog dečaka iz Velike Britanije Ašje Kinga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

17:05

Default images

Roditelji su dečaka prethodno odveli iz bolnice bez saglasnosti britanskih lekara. Dečak, koji boluje od tumora u mozgu, lečio se u Opštoj bolnici u Sauthemptonu, ali je prošle nedelje iznenada nestao. On je u subotu pronađen u Španiji zajedno sa svojim roditeljima, ocem Bretom i majkom Nagme, koji su tom prilikom uhapšeni.

Tokom trajanja pritvora, sud u Madridu će razmotriti da li da roditelje izruči britanskim vlastima.

Istovremeno je dečakova baka Patriša King za BBC izjavila da je "apsolutna sramota" da su njen sin i snaja optuženi za zanemarivanje deteta time što su ga odveli iz bolnice bez saglasnosti lekara.

Roditelji su optužili britanske vlasti da Ašji nisu obezbedili vrstu lečenja koja mu je potrebna. Oni su kritikovali britanski zdravstveni sistem, istaknuvši da je dečaku potrebna protonska terapija za lečenje tumora, koja mu nije obezbeđena.

Ašjini roditelji su uhapšeni u subotu na jugoistoku Španije nakon što je, na zahtev britanske policije, Interpol izdao poternicu za njima. Nakon hapšenja roditelja, dete je primljeno u jednu špansku bolnicu na lečenje.

Patriša King je za BBC izjavila da su "vlasti okrutne zato što su oduzele porodici jadnog malog Ašju, koji umire od tumora na mozgu, a roditeljima - mojem sinu i snaji - uopšte ne daju da ga vide".

Roditelji su španskom sudiji rekli da ne žele da se vrate u Britaniju, izjavio je portparol suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: