Udžbenici za Srbe čekaju na Jarinju

Kamioni sa besplatnim udžbenicima namenjeni deci sa Kosova i Metohije zadržani su na administrativnom prelazu Jarinje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.09.2014.

15:32

Default images

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević rekao je da su udžbenici zadržani zbog tehničkih problema.

Antonijević je izrazio nadu da će tokom dana ovaj problem biti rešen, dodajući da je u kontaktu sa oficirom za vezu Beograda sa Prištinom Dejanom Pavićevićem i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju

“Pre nekoliko dana je počela distribucija besplatnih udžbenika na celoj teritoriji Srbije. Kamioni su od subote na administrativnom prelazu (Jarinje), a u pitanju su tehnički problemi, papirologija“, rekao je Antonijević.

On je izrazio nadu da će u toku dana papirologija biti završena, napomenuvši da su u stalnom kontaktu sa oficirom za vezu Dejanom Pavićevićem i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju te da će ovo pitanje biti rešeno najverovatnije u toku današnjeg dana i udžbenici će biti podeljeni deci na KiM kao što je i planirano.

Antonijević je objasnio da se radi o najvećem broju udžbenika našeg jedinog državnog izdavača Zavoda za udžbenike, a pored njih tu su i ostali privatni izdavači koji su učestvovali na tenderu javnih nabavki za projekat besplatnih udžbenika Vlade Republike Srbije.

On je u Kosovskoj Mitrovici prisustvovao obležavanju početka nove školske godine, poručivši tom prilikom da je cilj posete pokrajini da Vlada i resorno Ministarstvo svom stanovništvu na ovom delu Srbije upute poruku da će i dalje brinuti pre svega o najboljem interesu učenika, roditelja i kolega zaposlenih.

“Na ovaj način šaljemo poruku da tri odeljenja prvaka u OŠ Branko Radičević i četiri odeljenja prvaka u OŠ Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici imaju budućnost i perspektivu, i želimo da pružimo suštinsku podršku ne samo kroz projekte već da svojim prisustvom i budućim angažovanjem pomognemo da se nastava odvija u redovnim i normalnim okolnostima“, rekao je Antonijević.

On je naglasio da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja što se tiče same nastave svim kolegama nastavnicima, i dalje biti na usluzi

“Mi u Ministarstvu kao i kolege u Kancelariji za KiM i jesmo servis koji pre svega treba da se nađe svom narodu i svojim kolegama ovde na usluzi po pitanju svih problema sa kojima se susreću, pre svega organizacije bezbednog putovanja i nastave za svu decu na teritoriji Kosova i Metohije“, istakao je Antonijević.

Pomoćnik ministra je najavio da će ove nedelje u Skupštini Srbije biti rasprava o novom Zakonu o visokom obrazovanju, izrazivši nadu da će poslanici imati priliku da pomognu da taj zakon što pre ugleda svetlost dana.

Pored toga, dodao je, Ministarstvo od letnjih meseci radi na izmenama krovnog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i na jednom od zakona važnih za sistem a to je Zakon o udžbenicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: