Pregovori u Minsku - korak ka miru?

Pregovori u Minsku između ruskih pobunjenika i vlasti u Kijevu daju nadu da bi uskoro moglo da se dođe do rešenja koje bio obustavilo rat u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.09.2014.

13:46

Default images

Iako je prethodnih nedelja samoproklamovani pobunjenički premijer Aleksandar Zaharčenko rekao da će se oni zadovoljiti samo punom nezavisnošću, u Minsku su predstavnici Donjecke i Luganske Narodne Republike izneli stav koji može voditi mirnom rešenju sukoba, kraj separatističkih namera i moguću federalizaciju Ukrajine.

Lideri samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike zatražili su priznavanje posebnog statusa njihovih teritorija, kao uslov za prekidanje sukoba.

Vicepremijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Andrej Purgin izjavio je da će sledeće konsultacije Kontakt-grupe za rešenje ukrajinske krize biti održane 5. septembra, kada će se razmatrati potezi ka prekidu vatre i mogućnost razmene zaroboljenika "svi za sve".

"Sledeći susret biće održan 5. septembra, za sada smo razmenili dokumente sa ukrajinskom stranom. Oni su predali svoje viđenje situacije a mi svoje", rekao je Purgin posle današnjih konsultacija Grupe u Minsku, prenela je RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, sledeći susret trebalo bi da vodi konkretnijem razmatranju pitanja.

Izvori bliski konsultacijama navode da će predstavnici sukobljenih strana formirati specijalne radne grupe za konkretna pitanja, kao što su razmena zarobljenika, upotreba i kontrola teške artiljerije i avijacije, a odvojena grupa bavila bi se temom prekida vatre.

U Minsku su u ponedeljak počele konsultacije Kontakt-grupe za rešavanje krize na jugoistoku Ukrajine, a predstavnici DNR i LNR se zalažu za ravnopravnost u pregovorima, što je, kako ističu, jedini prihvatljiv način za rešavanje konflikta i obnovu mira.

Pored priznanja posebnog statusa njihovim teritorijama, zahtevaju prekid vojne operacije ukrajinskih snaga radi održavanja slobodnih izbora i priznanje statusa ruskom jeziku.

Takođe, insistiraju na naročitom statusu za njihove oružane formacije i na pravu imenovanja tužilaca i sudija, te traže bezuslovnu amnestiju učesnika ustanka i svih političkih zatvorenika.

DNR i LNR traže i poseban sistem spoljnoekonomske aktivnosti, uz uvažavanje jačanja integracije s Rusijom i Carinskom unijom.

U slučaju ispunjenja tih zahteva, DNR i LNR garantuju da će "uložiti maksimum napora radi podrške miru, očuvanju jedinstvenog ekonomskog, kulturnog i političkog prostora Ukrajine i čitavog prostora rusko-ukrajinske civilizacije".

Vicepremijer DNR Andrej Purgin saopštio je da je u Minsk doneo predloge usmerene na brže okončanje sukoba i smanjenje broja žrtava.

Kontakt-grupu predstavljaju bivši ukrajinski predsednika Leonid Kučma, ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov i predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini.

Prethodno je Minsk bio domaćin razgovora na kojima su bili prisutni predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: