Turska zove SAD zbog špijuniranja

Tursko ministarstvo spoljnjih poslova pozvalo američkog otpravnika poslova na razgovor zbog medijskih izveštaja da su SAD špijunirale Tursku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

13:23

Default images

Nemački magazin "Špigl" juče je na svom sajtu objavio da su američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) i britanska agencija za prisluškivanje GĆQ vršile "masovno prisluškivanje Turske", pozivajući se na dokumente iz arhive bivšeg radnika NSA Edvarda Snoudena, navodi Rojters.

"Zbog konteksta u kome je navedeno ime SAD i tvrdnji koje su iznete, otpravnik poslova je pozvan u ministarstvo spoljnjih poslova i od njega smo dobili informacije", rekao je zamenik turskog premijera Bulent Arinč novinarima nakon prvog zasedanja nove turske vlade posle predsedničkih izbora održanih u avgustu.

"Špigl" je objavio da su američke obaveštajne službe takodje pomagale Anakari u borbi protiv kurdskih ekstremista koji tri decenije vode borbu za veća prava Kurda na jugoistoku Turske.

Nekoliko nedelja ranije "Špigl" je objavio da nemačka obaveštajna agencija BND godinama špijunira Tursku.

Taj izveštaj je naišao na gnevnu reakciju Ankare koja je rekla da je to "apsolutno neprihvatljivo" ako je istina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: