Koliko je škola u štrajku?

Unija prosvetnih radnika navodi da je oko 300 škola u Srbiji u nekom obliku štrajka a ministarstvo prosvete navodi da je pre podne u štrajku bilo oko 130 škola.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

11:40

Default images

Unija koja je u podne organizovala protest u Beogradu navodi da je u oko 240 škola potpuno obustavljena nastava a da su u 60-tak škola časovi trajali pola sata.

Iz Ministarstva prosvete, međutim, ranije su naveli da je prema prepodnevnim podacima, od 1.764 škole u Srbiji nastava potpuno obustavljena u 96 škola, a časovi su skraćeni u 29 ustanova.

Minsitarstvo je tako izvelo računicu da se nastava nesmetano odvija u 93 odsto škola, dok je u svega sedam odsto nastava obustavljena ili su časovi skraćen.

Od četiri reprezentativna sindikata u prosveti, 1. septembra 2014. godine, štrajk upozorenja započeo je jedan sindikat - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Kako su najavili u školama članicama Unije neće biti nastave, osim prijema prvaka, a taj sindikat traži i donošenje strategije sa jasno definisanim rešenjima za tehnološke viškove o kojima se svake jeseni priča, a situacija je, kako kažu u Uniji, sve gora.

Oni između ostalog zahtevaju i da se iz najavllenog smanjenja zarada zaposlenih u javnom sektoru izuzmu prosvetni radnici. Unija je u podne održala protestno okupljanje na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Blic piše da je od 52 osnovne i srednje škole u Rasinskom okrugu, štrajk upozorenja organizovan u 27 škola u kojima je većinski sindikat Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. U pet škola se štrajkovalo tako što su časovi skraćeni na 30 minuta dok u 22 škole nije bilo nastave. U svim osnovnim školama organizovan je prijem đaka-prvaka.

Od 25 osnovnih i srednjih škola sa područja Grada Kruševca štrajk je organizovan u 16 škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: