Đacima u Bujanovcu fale udžbenici

Ministar prosvete Srđan Verbić istakao je da je za osnovce koji pohađaju nastavu na albanskom jeziku obezbeđena većina udžbenika, ali ne svi.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.09.2014.

11:35

Default images

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi je posle razgovora sa ministrom istakao da će zaposleni u školama na albanskom jeziku protestovati zbog nedostatka udžbenika.

"U školama na albanskom jeziku u prvom razredu nedostaje tri udžbenika , fizičko vaspitanje, muzička i likovna kultura. Takođe do osmog, mnogi udžbenici nedostaju, a u srednjim školama nema nijednog na albanskom jeziku. Ministar je potvrdio da ima udžbenika koji nedostaju, ali je obećao da će ubuduće svi đaci imati udžbenike u skladu sa evropskim dostignućima“, rekao je Arifi.

Ministar Verbić je najavio da će se problem sa preostalim udžbenicima ubrzano rešavati u dogovoru sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca i stručnjacima zaduženim za taj posao.

“Ovo nije prvi razgovor koji smo imali i predsednik je uvek direktan i vrlo konkretan u svojim zahtevima. Svi zahtevi i svi predlozi su usmereni ka tome da đacima u školama u Bujanovcu bude bolje , da imaju bolje uslove za rad i mislim da oko svih zahteva imamo saglasnost da je to važna stvar koju trebamo rešavati. Ono oko čega se ne slažemo u ovom trenutku to je dinamika rešavanja tih problema. Postoje realna ograničenja, to su zabrana zapošljavanja u državnoj upravi i evo imamo sada aktuelne izbore za Nacionalne savete . Nakon što završimo sa ovim izborima bilo bi realno da rešavamo sve preostale probleme“, najavio je ministar Verbić.

Pre razgovora sa predsednikom opštine Bujanovac ministar Verbić je u osnovnim školama “Branko Radičević“ i “Naim Frašeri“ u Bujanovcu đacima prvacima podelio besplatne udžbenike na srpskom i albanskom jeziku.

U školi „ Branko Radičević“, u kojoj se nastava izvodi na srpskom jeziku, besplatne komplete knjiga dobilo je 170 prvaka, a u školi „ Naim Frašeri“ gde se nastava izvodi na albanskom jeziku besplatne udžbenike dobilo je 55 djaka prvaka. Ukupno za osnovce na području Preševa, Bujanovca i Medvedje je odštampano 2.400 kompleta udžbenika, a četvrtina od tog broja su knjige za prvake.

Ministar Verbić je rekao da je država ispunila obećanje i da je odštampala besplatne udžbenike za djake nacionalnih manjina, ali pravi cilj države je da stalno poboljšava udžebnike, a ne da oni budu besplatni.

"Ne postoje besplatni udzbenici, sve njih moramo da platimo ili iz budzeta ili roditelji da ih kupe. Ono što je nama cilj je da svi koji su ugroženi, oni koji ne mogu da plate, da svi oni besplatno dobiju udžbenike. A za sve nas na nivou cele zemlje je interes da udžbenici budu bolji. Da udžbenike koje koristimo danas budu samo korak prema tome. Ovo je nešto što treba da kritikuju i djaci i nastavnici i da nam daju smernice da napravimo bolje udžbenike“ rekao je Verbić.

Pored besplatnih udzbenika za prvake, Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedju dodatno je obezbedilo 950 kompleta pribora i djačkih torbi.Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković najavio je da će se nakon izbora za Savete nacionalnih manjina nastaviti sa odabirom udžbenika za učenike koji nastavu pohadjaju na albanskom jeziku.

"U poslednje četiri godine Nacionalni savet Albanaca je predložio, a nadležni organi ministarstva prihvaliti 88 udzbenika za osnovnu školu koje koriste učenici na albanskom jeziku. Preko toga ove godine usvojeno je jos 16 udzbenika iz Albanije koji će takodje moći da se koriste. Sa novim izborom Nacionalnog saveta Albanaca , nadam se da ćemo u naredne četiri godine obezbediti sve udžbenike ne samo za osnovce već i za učenike srednjih škola koji nastavu pohadjaju na albanskom jeziku“, kazao je Stanković.

Prvaci osnovnih škola „ Branko Radičević“ i „ Naim Frašeri“ dobijene komplete knjiga su počeli da razgledaju već u hodniku škole. Većina njih bila je oduševljena dizajnom udzbenika Svet oko nas, a ministar im je objasnio da je škola isto kao kad igraju igrice na računaru.

"Škola je vrlo slična tome, samo ne dobijate poene nego ocene. Potrudite se da sakupite što više poena pa se vidimo na višem nivou“, poručio je ministar djacima prvacima.

Direktor škole „„ Naim Frašeri“ , Hevzi Aliji upoznao je ministra sa zaposlenima i djacima rekavši da školu pohadja 365 učenika i da školi jedino nedostaje fiskulturna sala i nastavno osoblje za nemački i srpski jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: