Ukrajina: Nestala dva mornara

Dvojica mornara su nestala, a sedmorica su povređena u jučerašnjem napadu na ukrajinski patrolni brod u Azovskom moru, saopštila je ukrajinska Obalska straža.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

09:08

Default images

"Brod je potonuo. Uspeli smo da spasemo osam mornara, zahvaljujući drugim brodovima koji su pritekli u pomoć. Sedmorica njih su ranjena ili su zadobili opekotine. Dvojica mornara su nestala. Spasilačka operacija se nastavlja", izjavio je predstavnik Obalske straže Serhij Astahov.

"Posle analize situacije, verujemo da je napad izveden artiljerijskim sistemom, ali još ne znamo odakle je otvorena vatra", rekao je Astahov Rojtersu.

Itar-Tas s, s druge strane, prenosi tvrdnju proruskih snaga na istoku Ukrajine da su jedinice vojske Novorosije kod Marijupolja oborile ukrajinski avion "Su-25" i dva helikoptera "Mi-8", a da je "približno stotinu ukrajinskih vojnika ranjeno ili ubijeno".

Ukrajinska pogranična služba saopštila je juče da su dva njihova patrolna broda napadnuta u blizini grada Marijupolj, na obali Azovskog mora.

Mariupolj se nalazi oko 50 kilometara od ruske granice i 35 kilometara od Novoazovska koji su preuzele proruske snage.

Kako je preneo Rojters, jedan od komandanata proruskih snaga, Igor Strelkov, naveo je na jednoj društvenoj mreži da su napad izvele proruske milicije i da je "time nanet prvi poraz neprijatelju na moru".

S druge strane, nastavlja se sukob proruskih aktivista i ukrajinskih snaga na kopnu. Ukrajinski vojnici sukobili su se danas sa ruskim tenkovskim bataljonom na istoku Ukrajine u Lugansku, saopštio je Kijev.

Kako je napisao na svom Fejskub profilu, portparol ukrajinske vojske Leonid Matjukin, sukobi izmedju ukrajinskih vojnika i tenkovskog bataljona ruskih oružanih snaga su nastavljeni sa ciljem preuzimanja kontorle nad aerodromom u Lugansku.

Ovo je poslednja u nizu optužbi ukrajinske strane da je Moskva direktno umešana u sukob na istoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: