Država priznaje do četvoro dece

Podrška natalitetu kroz beneficije i stimulacije minimalna, iako podaci pokazuju da bela kuga svake godine u Srbiji odnese grad od 30.000 ljudi, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 31.08.2014.

22:48

Default images

Upozorenja na belu kugu, da nas je iz godine u godinu sve manje i činjenica da je za opstanak nacije neophodno da srpska porodica bude veća, izgleda nisu doprla do onih koji pišu zakone.

Jer, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom i dalje ne poznaje i ne priznaje više od četvoro dece. Zvuči apsurdno, ali u zemlji u kojoj svake godine zbog negativne razlike u broju rođenih i umrlih nestane grad od 30.000 stanovnika, 5.264 porodica sa pet i više mališana nema pravo na podršku iz državne kase za svu decu.

Nikitovići iz Aranđelovca, Vitomir i Dragana, imaju osmoro dece.

"Činjenica je da smo mi siromašna zemlja, ali je nepravda da dečiji dodatak dobije samo četvoro dece, a da za ostalu nema ničega ", kaže Vitomir Nikitović, predsednik Udruženja "Dete četiri plus". "Smeta mi što se na svakom koraku saplićemo o upozorenja da nas je sve manje, da izumiremo, a što zakonima radimo suprotno od stimulisanja rađanja i veće brojnosti familija. Udruženje koje sam nedavno osnovao i koje već broji desetak šumadijskih porodica sa više od četvoro dece, upravo će se truditi da se zakoni promene. Hoćemo da država jasno kaže kakva joj je strategija u povećanju nataliteta i kako misli to da sprovede. Ili joj ni deca nisu važna".

Roditeljski dodatak majke dobijaju samo za četvoro dece. Za prvih šest meseci ove godine, 61.719 majki je ostvarilo ovo pravo za 63.226 dece. "Roditeljski dodatak za prvo dete isplaćuje se jednokratno, a za drugo, treće i četvrto dete u 24 jednake mesečne rate ", rečeno je za ovaj list u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. - Iznos za prvo dete je 37.110,82 dinara, za drugo - 145.117,35 dinara, za treće je 261.199,28 dinara, a za četvrto dete - 348.262,03 dinara.

Ako bračni par sa četvoro dece u Srbiji raspolaže sa ukupnim "bogatstvom" u mesečnim primanjima većim od 48.300 dinara, ne može da računa na dečiji dodatak! Ukupan mesečni prihod po članu porodice ne sme da prelazi utvrđeni cenzus od 8.051,22 dinara. Pomoć, odnosno dodatak za mališana koji roditelji mogu da dobiju je - svega 2.593,75 dinara. Ove godine 211.562 porodica dobilo je roditeljski dodatak za 397.837 dečaka i devojčica.

U Ministarstvu dodaju da je dečji dodatak isključivo socijalna mera, a ne mera populacione politike i da se u pisanju Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, polazilo od preporuka međunarodnih stručnih institucija. Stav Svetske zdravstvene organizacije je da su četiri porođaja bezbedna i za majku i za dete, a da je svaki sledeći rizičan. I naša zemlja se zato rukovodi ovom preporukom i na osnovu toga određuje i cenzuse i broj korisnika.

"Osim republičkih organa, u ovoj priči mnogo mogu da pomognu lokalne samouprave ", ističe Saša Stević iz Udruženja građana UPP, koje danas u Smoljincima organizuje Dan borbe protiv bele kuge. "Ovo je druga godina da obeležavamo ovaj dan, a zapravo hoćemo da upozorimo da nestajemo, na strašne brojke, ali i da podstaknemo institucije da počnu da se bave ovim problemom".

Stević tvrdi da "postoji mnogo načina da se rasporedi ogroman novac koji svaka opština u Srbiji razbacuje na takozvane volonterske dodatke odbornicima, koji uz to ne rade ništa". Time bi se pomogle porodice sa više dece i podstaklo rađanje. Čak i kada bi se odmah obezbedili maksimalni uslovi za rađanje i roditeljstvo, značajne promene demografske slike mogle bi se očekivati tek kroz više decenija. A, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZZS) iz rezultata popisa 2011. godine, u Srbiji ima ukupno 1.476.105 porodica s decom. Oko 30 odsto prodica je bez dece.

"Najzastupljenije su porodice s jednim detetom ", navodi Snežana Lakčević, načelnik Odeljenja za popis stanovništva iz RZZS. "Svaka druga porodica je takva, odnosno 51,8 odsto od ukupnog broja porodica s decom. Slede porodice s dvoje dece, kojih je 40 odsto, zatim porodice s troje - 6,7 odsto i četvoro dece - 1,1 odsto, dok su porodice s petoro i više dece najmanje zastupljene. Njih je svega 0,4 odsto. Prosečna porodica s decom u Republici Srbiji statistički gledano ima 1,6 dece".

Lakčevićeva precizira da od ukupno 5.264 porodice sa više od četvoro dece, 3.468 porodica je sa petoro dece, 1.075 sa šestoro dece, sedmoro dece ima 400 porodica, a osmoro i više dece 321 porodica.

Sa druge strane, statistika izgleda sve strašnije jer beleži da je stopa rađanja 35 odsto ispod potrebe proste reprodukcije stanovništva. Svaki treći par u Srbiji nema decu, a prema poslednjem popisu u 31 odsto naselja nije rođen nijedan mališan. Najstarija smo nacija u Evropi, a u svetu smo drugi, posle Japanaca. Uz to, iz Srbije svake godine ode oko 15.000 ljudi "trbuhom za kruhom".

Zato i čudi kako to da u pogledu državne pomoći za svako dete rođeno u Srbiji aršini nisu isti? Zar nije svako dete podjednako važno?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: