"EU glasala i za balans prema RUS"

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov ocenio da su lideri EU pri izboru Donalda Tuska i Federike Mogerini glasali i za balans prema Rusiji.

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2014.

17:15

Default images

"To što su i takvu ravnotežu napravili - ne treba biti eskpert da bi se videlo da su i u odnosu prema Rusiji takođe izabrali balans, verovatno nije slučajno", rekao je Čizov, dodajući da u tom izboru "nema naročitih iznenađenja".

"Iz drugog pokušaja je kao na apotekarskoj vagi pronadjen balans svih faktora uzetih u obzir. To je balans izmedju starih i novih članica, izmedju velikih i malih zemalja, levih i desnih, severa i juga, zapada i istoka i, na kraju, što u poslednje vreme nije nevažno, u polovima", rekao je ruski diplomata.

Podsećajući da je Moskva saradjivala sa Tuskom kao sa premijerom Poljske, a sa Mogerinijevom kao ministarkom spoljnih poslova Italije, Čižov je rekao da je Rusija spremna da saradjuje sa njima i na novim funkcijama, očekujući da će "iako svako od njih ima nijanse u političkim pristupima", oni "ispoljavati kolektivnu poziciju EU", prenela je agencija RIA Novosti.

U izjavama toj ruskoj agenciji eksperti su ocenili da je izbor Mogerinijeve sasvim pozitivan za Rusiju.

Profesorka na katedri za diplomatiju Moskovskog državnog fakulteta za medjunarodne odnose (MGIMO) i članica Ruskog saveta za spoljnopolitička pitanja (RSMD) Tatjana Zonova ocenila je da je izbor Mogerinijeve "veoma dobar za Rusiju", a Tuska "takodje ne najgora varijanta".

Prema njenim rečima, šefica italijanske diplomatije je dobro pripremljen profesionalac u oblasti medjunarodnih odnosa, a iz njenih izjava o dogadjajima u Ukrajini vidi se da je njena pozicija prilično umerena.

"Naravno, ona će sprovoditi neku zajedničku evropsku politiku, ali konstantno ponavlja da pitanje ne može da se rešava sankcijama, već pregovorima, tako da mislim da je na tom planu ona za Rusiju sasvim prihvatljiva ličnost", rekla je Zonova, dodajući da "nisu slučajno protiv njenog imenovanja bile Poljska, Letonija, Estonija i Litvanija, optužujući je za proruske pozicije".

Slično ocenjuje i direktorka Centra za političke integracije EU Instituta Evrope Ruske akademije nauka i ekspert RSMD, Ljudmila Babinjina, smatrajući da je Mogerinijeva prilično neutralno-dobronamerna prema Rusiji.

Ističući da je u diplomatiji važno "ne samo šta, već i kako govorite", Babinjina je, pritom, ukazala da u celini gledano lična pozicija političara ne igra odlučujuću ulogu u spoljnoj politici EU.

Ona je podsetila da su pojedine oštre izjave Tuska na račun Rusije bile date dok je bio poljski premijer.

"Čovek koji zauzima neku funkciju, naravno, unosi ličnu poziciju u politiku (...) Medjutim, ipak se odluke u EU donose zajednički. I zato se ne može reći - evo došao je političar neutralno dobronameran prema Rusiji, znači biće dobri odnosi, ili došao je političar koji nije lojalan Rusiji, pa će biti loši odnosi. U stvarnosti je proces izrade zajedničke pozicije (...) mnogo složeniji", rekla je Babinjina, a prenosi RIA Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: