Italijanka nasleđuje Eštonovu?

Italijanska šefica diplomatije Federika Mogerini najveći je kandidat da zameni Ketrin Ešton na mestu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednost.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.08.2014.

16:56

Default images

Sa druge strane, poljski premijer Donald Tusk će gotovo izvesno biti imenovan za naslednika Hermana Van Rompeja na čelu Evropskog saveta.

Neimenovani diplomata rekao je da je ovo odlučeno nakon konsultacija koje su evropski lideri imali tokom letnje pauze i potvrđeno na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara inostranih poslova EU koji je završen u Milanu.

Očekuje se da Savet EU, koga čine 28 šefova i vlada zemalja članica, tokom radne večere potvrditi ove nominacije, nakon čega će o njima glasati u Evropskom parlamentu.

Italija je predložila Mogerini i na prethodnom samitu u julu, ali su pojedini lideri odbili da je podrže zbog nedostatka iskustva i navodne naklonosti prema Rusiji.

U međuvremenu italijanski premijer Mateo Renzi je intenzivnim lobiranjem uspeo da ubedi skeptične kolege da je ona ipak prava osoba za taj posao.

Tuska je zvanično nominovala poljska vlada, koja je ranije pokušavala da na funkciju visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost postavi svog šefa diplomatije Radeka Sikorskog.

Pošto ovo nije uspelo zbog tvrdog insistiranja Italije na Mogerinijevoj, Poljska je dobila funkciju predsednika Saveta.

Tusk je tokom konsultacija dobio značajnu podršku britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji se, prema izveštajima, nada da će zauzvrat dobiti povlastice koja Britanija traži da bi ostala u EU. Tusku se zamera da slabo govori strane jezike, ali on je proteklih meseci pohađao intenzivan kurs engleskog i, kako navodi poljska štampa, uspeo da ga donekle savlada.

Poljski premijer je dolazeći na današnji samit u Briselu izbegao da razgovara sa novinarima, već im je uz osmeh odmahnuo rukom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: