Granatiranje Donjecka, ginu civili

Najmanje dva civila poginula su u novom granatiranju Donjecka, a ukrajinska vojska obnovila je ofanzivu u Luganskoj oblasti.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.08.2014.

15:17

Default images

Gradske vlasti Donjecka saopštile su da je situacija napeta i da su žitelji Kijevskog i Lenjinskog rejona javili da se periodično čuju plotuni i eksplozije.

"Ponovo je iz artiljerijskog oruđa pucano po Petrovskom i Kijevskom reonu. Obim štete se utvrđuje. Do sada se zna za dva civila poginula u Petrovskom rejonu", navedeno je u saopštenju gradskih vlasti.

RIA Novosti prenela je izjavu predstavnika ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Andreja Lisenka da je ukrajinska vojska počela ofanzivu u Luganskoj oblasti.

"Sprovedena je operativna obrada nekoliko naselja u Slavjano-Serbskoj oblasti, kao i sela Krimsko i Sokoljniki. Nastavljaju se aktivne borbe u luganskom pravcu", rekao je Lisenko, tvrdeći da su proruske snage izgubile oko 40 pripadnika.

Lisenko je rekao da ukrajinska vojska nastavlja da se utvrđuje kod Marijupolja na jugu Donjecke oblasti, gde su graničari sa dobrovoljačkim odredima organizovali neprestano patroliranje.

Svi glavni ulazi u Marijupolj su pod pojačanim nadzorom i formirane su jedinice za odbijanje tenkovskih napada.

Mediji izveštavaju da su se ustanici zauzimanjem Novoazovska približili taktički važnoj poziciji Marijupolja-luci na obali Azovskog mora, a Lisenko tvrdi da su zbog pažnje OEBS-a "teroristi i ruski vojnici zamenili novu tehniku starom i njenu količinu sveli na minimum".

S druge strane, ministar odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Vladimir Kononov tvrdi da ukrajinska vojska, bez obzira na predlog da iskoristi humanitarni koridor i izađe iz okruženja kod Ilovajska, pokušava da probije obruč.

"Nekoliko jedinica ukrajinske vojske počelo je da izlazi iz okruženja. Neko na oklopnim transporterima, neko po uništenju svoje tehnike u pešadijskoj formaciji. To nema veze sa humanitarnim koridorom. To je vojna operacija probijanja obruča", rekao je Kononov.

Prema njegovim rečima, za opkoljene pripadnike ukrajinske vojske I dalje postoji mogućnost korišćenja humanitarnog koridora, uz uslov da se razoružaju.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov saopštio je da se protekle noći iz okruženja kod Ilovajska ka pozicijama ukrajinske Nacionalne garde u Komsomolsku povuklo približno stotinu ukrajinskih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: