Opozicija o problemima u zdravstvu

Poslanici opozicionih stranaka u parlamentu ocenili su da izmene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti neće stvoriti uslove za zapošljavanje mladih lekara.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.08.2014.

14:52

Default images

Takođe je rečeno da su srpskom zdravstvu neophodne suštinske reforme, dok iz vladajuće većine poručuju da će one rešiti goruće probleme u zdravstvu, a to je nedostatak pojedinih specijalista.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je obrazlažući zakon rekao da on predviđa ukidanje obaveznog staža od dve godine, koji je do sada bio jedan od uslova za upućivanje lekara na specijalizaciju kao i da se uvode volonterske specijalizacije za deficitarne grane medicine.

Poslanik DS Dušan Milisavljenvić izjavio je da je lično razočaran, jer se predložene izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti odnose samo na jedan član, a to je da mladi lekari ne moraju da čekaju dve godine da bi dobili specijalizaciju i da je mislio da će novi ministar zdravlja, izaći sa detaljnim planom reforme zdravstva, koje je u kolapsu i ne funkcioniše već oko 20 godina.

"Ovo je jedna mala izmena koja praktično nije funkcionalna, jer je prošla Vlada Srbije zabranila zapošljavanje mladih lekara i Ministarstvo finansija odobrava njihovo zapošljavanje", rekao je Milisavljević.

On je dodao da uvođenje mogućnosti da lekar dobije specijalizaciju bez obaveznog staža ne znači ništa, jer nisu stvoreni uslovi za zapošljavanje mladih lekara koji odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom i da je potrebno sprovesti ozbiljne reforme.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković naglasio je da se u zdravstvu ništa nije promenilo godinama, da je ono po svim parametrima najgore u Evropi i da se to neće promeniti ovim izmenama zakona.

"Stanje u zdravstvu je neodrživo. Ove godine od Fonda zdravstva oteto je 250 miliona evra izmenom poreskih zakona da bi se zakrpila rupa u penzijskom fondu. To je težak udarac koji se vidi svakog dana u zdravstvenim ustanovama - nema kadrova, neispravni su instrumenti, nema lekova sa obavezne liste", rekao je Živković.

On je dodao da je rešenje u sprovođenju reformi i da stranka koju vodi ima program reforme zdravstva čija je suština u izjednačavanju privatnog i državnog zdravstva i da privatno zdravstvo pomogne tako što će u velike investicije, za koje država nema para, ulagati privatnici.

Na predložene izmene zakona stigla su tri amandmana: poslaničke grupe Boris Tadić, Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslaničke grupe SDA Sandžaka.

Poslanica LSV Nada Lazić istakla je da je u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti mnoge članove trebalo menjati i ukazala na veliki problem sa listama čekanja u Vojvodini.

Ona je dodala da će poslanička grupa LSV podržati izmene zakona ukoliko se usvoji njihov amandman da ministar zdravlja donosi odluke o deficitarnim specijalizacijama na osnovu mišljenja "starešine pokrajinskog organa nadležnog za poslove zdravlja".

Poslanik SNS Mileta Poskurica kaže da su izmene zakona bile neophodne u ovom segmentu i da će dovesti do toga da se zaustavi negativan trend zastarevanja lekarskog kadra. Podršku izmeni zakona najavili su i poslanici Jedinstvene Srbije i SPO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: