Obeležen Međunarodni dan nestalih

Članovi više udruženja izbeglih i nestalih sa prostora bivše Jugoslavije u su Beogradu obeležili Međunarodni dan nestalih.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.08.2014.

13:16

Default images

Na skupu, koji je organizovala Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, podržana je Deklaracija o nestalim, potpisana u Mostaru, ali i najavljeno da će se pratiti njena realizacija.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica Dragan Pjevač je rekao da je skup postao tradicionalan, jer porodice nestalih Srba sa prostora cele bivše Jugoslavije dolaze da traže pomoć za pronalazak nestalih i pravdu za žrtve.

"Tražimo da država učini sve što je moguće da se pronađe više od 4.000 nestalih lica srpske nacionalnosti, od ukupno 11.175 nestalih u regionu", rekao je Pjevač.

On je naveo da Koordinacija podržava potpisivanje Deklaracije o nestalima u Mostaru, istakavši da je sve što u deklaraciji stoji u korist porodica nestalih osoba.

"Potpisivanje deklaracije je jedno, a izvršenje onog što piše drugo i mi ćemo pomno pratiti kako se to analizira... Najbolje ćemo to moći pratiti u Hrvatskoj gde još postoji 238 poznatih grobnih mesta na kojima počivaju Srbi, a koji se ne eshumiraju", rekao je Pjevač.

Pohvaliviši aktivnosti Međunarodne komisije za nestala lica, Pjevač je precizirao da se "dobrim delom zahvaljujući toj komisiji, broj od 40.000 nestalih u regionu sveo na 11.175".

"I dalje očekujemo pomoć po tom pitanju, ali i izražavamo rezervu pogotovo vezano za oslobadjajuje presude Međunarodnog suda u Hagu, jer je nesumnjivo pokazan dvostruki standar kada su u pitanju procesuiranje za zločine nad Srbima", rekao je Pjevač.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta je ponovio da to udruženje pozdravlja potpisivanje deklaraciju u Mostaru, a posebno ono što je tada saopštio predsednik Srbije Tomislav NIkolić.

"Mislim da što se tiče Srbije tu nema nikakvih problema i da je Srbija apsolutno spremna i posvećena da se to pitanje reši, a očekujemo da ova deklaracija bude podsticaj i da i Sarajevo, Zagreb konačno preuzmu svoj deo odgovornosti i da se ovo pre svega civilizacijsko pitanje reši u jednom razumnom roku", rekao je Linta.

On je naveo i da su u prethodnom periodu ne samo hrvatska već i bošnjačaka i albanska strana opstruirale proces traženja srpskih žrtava i identifikaciju eshumiranih, kao i procesuiranje za ratne zločine nad Srbima.

Istakao je da se ne može govoriti o ozbiljnoj stabilizaciji stanja u regionu i o odnosima međusobnog poštovanja i poverenje, ako postoji bolno pitanje nestalih i pitanje neprocesuiranja za ratne zločine.

Srbija, Hrvatska, BIH i Crna Gora potpisale su u Mostaru Deklaraciju o nestalim licima koja ima za cilj da podstakne proces pronalaženja nestalih osoba i definiše odgovornost i ulogu država u rešavanju tog pitanja.

Deklaraciju su potpisali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništav BIH Bakir Izetbegović.

"Politička volja za pronalaženje nestalih"

Obeležavanju Međunarodnog dana nestalih prisustvovao je, uz članove porodica nestalih i ubijenih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, i savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić.

On je istakao da je potpisima predsednika četiri države regiona politička volja više artikulisana. Na obeležavanju Međunarodnog dana nestalih u Beogradu on je rekao novinarima da i tom manifestacijom potvrđujemo odlučnost za otkrivanje sudbine nestalih.

Srbija, Hrvatska, BIH i Crna Gora potpisale su u Mostaru Deklaraciju o nestalim licima koja ima za cilj da podstakne proces pronalaženja nestalih osoba i definiše odgovornost i ulogu država u rešavanju tog pitanja.

Mrkić je rekao i da je obeležavanje Međunarodnog dana nestalih "pre svega tužan dan, jer se podsećamo ljudi čije sudbine još uvek ne znamo", te podsetio da su u Mostaru četiri predsednika potpisala Deklaraciju da će države sve činiti da se potpuno razotkriju sudbine nestalih na svim ovim prostorima.

"Danas i ovom manifestacijom potvrđujemo tu odlučnost i sve ćemo učciniti da porodice znaju sudbinu nestalih", rekao je Mrkić.

Upitan šta je do sada sprečavalo države regiona da reše problem nestalih, Mrkić je odgovorio da je politička volja sada više artikulisana nego što je bio slučaj u prethodnom periodu.

"Mislim da je od početka postojala poltička volja međutim sada je ona više artikulisana i omogućeno je raznoraznim tehnikama i administrativnim dogovorima da se tome pristupi i da se lakše radi taj inače vrlo složen i težak posao", rekao je Mrkić.

Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih organizovala je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije u sali skupštine grada Beograda.

Predsednik DIC “Veritas“ Savo Štrbac rekao je da bi Deklaracija o nestalima mogla da ubrza proces saznavanja njihove sudbine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: