Tadić: Tražiće da se opredelimo

Predsednik NDS Boris Tadić rekao je da se može dogoditi da od Beograda bude traženo da se jasno opredeli po pitanju sankcija Rusiji.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.08.2014.

11:31

Default images

On je istakao da Srbija u ovom trenutku ne može da uvede sankcije Rusiji jer svaka spoljna politika mora da ima pozitivne ekonomske posledice.

"Ne mogu da ne podržim sadašnju izbalansiranu spoljnopolitiku Srbije, jer je ona pokušaj da se nastavi politika vođena u vreme mog mandata i zasnovana je na četiri spoljnopolitička stuba, Briselu, Vašingtonu, Moskvi i Pekingu", rekao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije je istakao i da vidi da se čini veliki napor da se u novom kontekstu oblikuje spoljna politika koja bi bila korisna građanima Srbije.

"Mi uvek moramo da balansiramo, jer nalazimo se na takvom strateškom mestu", rekao je Tadić, ali smatra da je nerealno da Srbija u godinama koje dolaze zadrži ovu poziciju.

Takođe, dodao je da Srbija u međunarodnoj zajednici ima određeni pozitivan tretman zbog Briselskog sporazuma i zato joj je ostavljena mogućnost da održi izbalanskiranu spoljnopolitičku poziciju, ali pretpostavlja da će se od Beograda tražiti da se jasnije opredeli.

"Već sledeće godine možemo da se nađemo u teškoj situaciji, jer konflikti ne jenjavaju nego će rasti, zato što su interesi najvećih sila zaoštreni. Mislim da će Srbija morati da se opredeljuje kudikamo više nego do sada. Imali smo određenu pauzu zbog Briselskog sporazuma, ali te fleksibilnosti u međunarodnim odnosima verovatno neće biti već od početka iduće godine", smatra Tadić.

Prema njegovim rečima, spoljna politika Srbije treba da bude izbalansirana, ali i uvek rukovođena činjenicom da evrointegracije nemaju spoljnopolitičku alternativu.

"Srbija ne može postati članica Evroazijske unije jer geografski ne pripada tom bloku zemalja, ne može pripadati drugim političkim savezima, tako da naša spoljna politika treba da bude maksimalno izbalansirana kada su u pitanju naši ekonomski i strateški interesi ali uvek usaglašavana sa EU", kazao je Tadić.

U ovom trenutku, prema njegovim rečima, EU uvažava poziciju Srbije kada je reč o sankcijama Rusiji i zato, kaže, nema potrebe da Srbija bude "veći katolik od pape".

"Međutim, ovaj dan je danas, još nekoliko meseci ćemo imati ovu situaciju, ali već sledeće godine ćemo verovatno morati da donosimo i drugačije odluke", kazao je Tadić.

Problem je, navodi on, što u ovom trenutku spoljna politika Srbije nije konzistentna na svim nivoima države, jer, ocenjuje, postoje različiti spoljnopolitički pristupi i orijentacije predsednika, premijera i ministra spoljnih poslova.

"Ozbiljan problem je i što mi još nismo prešli tačku bez povratka u spoljnopolitičkoj orijentaciji ka članstvu u EU. I dalje postoje signali u spoljnopolitičkim izjavama čelnika naše države koji ukazuju da bismo mogli da skrenemo sa evropskog puta", rekao je Tadić.

Ta tačka bez povratka, objasnio je on, podrazumeva ne samo da se zastupa određena politka, već da se zastupa iz dubokih uverenja i pravih motiva.

"Posebno ozbiljno bi trebalo shvatiti poruku Angele Merkel da balkanske zemlje, a među njima i Srbija, u reformama napreduju brzinom puža. To je najozbiljnija kritika koja nam je upućena i tako bi je trebalo i shvatiti", zaključio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: