Rusija: UNMIK da ostane na KiM

Zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija podržale su formiranje specijalnog suda za ratne zločine počinjene nad Srbima i nealbancima na KiM.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

09:52

Default images

Pored toga, Rusija je ocenila da izveštaj specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona briše mit o pravičnosti borbe OVK.

Predstavnik Ruske Federacije Vitalij Čurkin napomenuo je da Vilijamsonov izveštaj pruža dovoljno dokaza za procesuiranje visokorangiranih lidera OVK i istakao da odgovorni za zločine moraju biti kažnjeni bez obzira na to kakav položaj zauzimaju.

Australija i Ruanda izrazile su zabrinutost zbog problema zastrašivanja svedoka, na koji je Vilijamson ukazao u izveštaju predstavljenom 29. jula.

Članice SB pozvale su kosovske lidere da se što dogovore o formiranju vlade i založile se za nastavak dijaloga na visokom nivou izmedju Beograda i Prištine. Većina članica pohvalile je izbore kao uspešne, sa čim se nije složila Rusija, podsetivši da je odziv bio manji od 45 odsto, a među kosovskim Srbima još i manji.

Predstavnici zemalja izrazili su podeljena mišljenja i o predlogu šefa kosovske diplomatije Envera Hodžaja za smanjenje prisustva UNMIK-a.

Rusija je ocenila da UNMIK ostaje najvažnije međunarodno prisustvo na Kosovu i da mu se moraju obezbediti nužna sredstva, i osudila je "pokušaj podrivanja uloge" te misije.

Argentina je ukazala na važnu ulogu UN na Kosovu, uz neutralan stav prema situaciji, dok su Luksemburg i Litvanija ocenili da prisustvo UNMIK-a treba da bude prilagođeno "stabilnim okolnostima".

Luksemburg i Australija su poručili da ubistvo pripadnika srpske žandarmerije kod Merdara mora biti istraženo.

Rusija i Kina su ponovile da njihov stav o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije ostaje nepromenjen, dok je Velika Britanija pozvala one članice UN koje još nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: