Hodžaj: Kosovo je uspešna prića

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj istakao je da je Kosovo uspešna priča dok UN ostaju simbol nade i međunarodnog mira za građane Kosova.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

22:53

Default images

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN, Hodžaj je rekao da Kosovo ima visoki nivo stabilnosti i bezbednosti i izrazio očekivanje da će se vrlo brzo konstituisati institucije Kosova, parlament i vlada.

Hodžaj je kao uspehe istakao priznanje Kosova od dve države u proteklom periodu, Toga i Solomonska ostrva i učlanjenje u regionalne i međunarodne organizacije, što je prema njemu dovelo do jačanja državnosti Kosova.

"Vlada Kosova oštro osuđuje pritiske na Euleks i istiće zabrinutost da Vlada Srbije nije se dovoljno angažovala na ostvarivanju sproazuma", rekao je Hodžaj.

Kosovo je izrazilo spremnost za nastavak dijaloga sa Srbijom do pune normalizacije odnosa, ali dijalog ne treba da bude beskonačan i treba da bude okončan potpisivanjem međudržavnog mirovnog sporazuma, kazao je Hodžaj.

On je ocenio kao izolovan incident u kojem je preminuo jedan pripadnik Žandarmerije i izrazio žaljenje što je do toga došlo.

Hodžaj je istakao da su institucije Kosova tesno sarađivale s posebnom istražnom grupom koju je predvodio američki tužilac Klint Vilijamson i istakao da će istraga omogućiti da se skinu mnoge sumnje i optužbe na raćun Kosova.

On se osvrnuo i na iskopavanja u Rudnici u blizni Raške.

"Dok ja ovde govorim postoji jedan grad u Srbiji čije je ime Raška u kojem su sahranjeni ubijeni na Kosovu. Iznad ovog groba su izgrađene zgrade. Međutim to nije jedina grobnica pronađena u Srbiji. Mi pozivamo Srbiju da preduzme mere da dođe do iskopovanja tela koja se nalaze u Raškoj. Svako kašnjenje u rasvetljavanju sudbine nestalih produžava bol njihovih porodica", rekao je Hodžaj.

On je govorio i o silovanju žena tokom rata na Kosovu i najavio predaju peticije o tome generalnom sekretaru UN.

Hodžaj je zatražio rekostrukciju misije Unmik i njeno pretvaranje u kancelariju za politička pitanja UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: