Dinkiću ostaju milionski dugovi URS

Bivši lider URS Mlađan Dinkić i dalje je zvanični zastupnik te stranke, što znači da će on morati da se suoči s daljom sudbinom URS i njenim milionskim dugovima

Izvor: B92, Danas

Četvrtak, 28.08.2014.

21:39

Default images

Dinkić je nedavno istakao za Danas da on više nije zastupnik URS, niti zna ko je to sada, jer je pre više meseci dao ostavku u stranci i napustio politiku.

Međutim, kako objašnjavaju za Danas izvori iz nekadašnjeg rukovodstva URS, posle martovskih izbora, kada „Regioni“ nisu prešli cenzus, Dinkić je podneo usmenu ostavku, ali organi te stranke se nikada nisu sastali kako bi to potvrdili i izabrali drugog zastupnika.

URS, formirani prošle godine okupljanjem više stranaka i pokreta, među kojima i G17 plus Mlađana Dinkića, nakon neuspeha na martovskim izborima danas više praktično ne postoje. Stranka trenutno nema rukovodstvo, stranačku infrastrukturu, ali ni sedište imajući u vidu da su zbog dugova morali da se isele iz prostorija na Trgu republike i na Topličinom vencu. Bivši funkcioneri stranke, koje je zvao list Danas, tvrde da više nemaju nikakve veze sa URS, da ne znaju šta će biti sa partijom i da su krenuli drugim putevima.

Na pitanje ko bi mogao da zna da li će se URS i zvanično ugasiti kao partija ili neće, svi sagovornici lista Danas iz rukovodstva stranke uputili su nas na Vericu Kalanović, potpredsednicu Regiona. Ona, međutim, već nedeljama ne odgovara na pozive i poruke novinara našeg lista. Ni od Veroljuba Stevanovića, gradonačelnika Kragujevca i zamenika predsednika URS, koji je u postupku registrovanja svoje stranke Zajedno za Šumadiju, nismo uspeli da dobijemo informacije o sudbini URS, jer nije želeo ništa da komentariše ovu temu.

Za URS-om su posle izbora ostali višemilionski dugovi - za zakup prostorija, plate zaposlenima, račune, za izbornu kampanju, a niko iz stranke ne zna da nam kaže o kolikom je iznosu reč. Račun ove partije, prema pisanju medija, u blokadi je već nekoliko meseci za sumu od 18,5 miliona dinara. Ogromni dugovi partije najverovatnije je da neće moći da budu naplaćeni imajući u vidu da URS nije imao svoju imovinu, ali se kao finansijski odgovoran navodi upravo Mlađan Dinkić, jer je u registru političkih partija upisan i dalje se vodi kao zastupnik URS.

Prema Zakonu o političkim partijama, on jedini i može da podnese zahtev za gašenje partije nakon što stranački organi tako odluče. Pošto organi partije praktično ne postoje niti se sastaju, preostala mogućnost je da stranku iz registra izbriše Ministarstvo državne uprave, što će moći tek za sedam godina. Partije, naime, imaju obavezu da na svakih osam godina obnove upis u zvanični registar, a ukoliko to ne učine, nadležno ministarstvo ih može ugasiti. Rok za obnovu URS je, međutim, tek 2021. godine.

Čučković za sada ni u jednoj stranci

List Danas je izvestio da predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković prelazi u Narodnu stranku Srbije, koju osnivaju između ostalih Verica Kalanović, predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović. Među osnivačima stranke su predstavnici 63 grada i opštine.

Međutim, ove navode je Čučković demantovao za B92. Kako je rekao, on trenutno nije član nijedne stranke. "Bio sam član jedne stranke u životu, skoro 15 godina, do njenog gašenja. Danas je moja jedina stranka Obrenovac. Obavestiću javnost o mom budućem angažmanu u politici, ako ga uopšte bude. Hvala na razumevanju", rekao je za B92 Čučković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: