Dodik: Može biti koristi od Berlina

RS može da ima koristi od današnje konferencije u Berlinu preko projekata koji bi bili dogovoreni na regionalnom nivou, kaže Milorad Dodik.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

18:26

Default images

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska može da ima koristi od današnje konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu u projektima koji bi bili dogovoreni na regionalnom nivou, a u kojima bi taj entitet BiH bio faktor.

Dodik je za Radio-televiziju Republike Srpske (RT RS) rekao da RS "nema pozitivna iskustva s velikim projektima na prostoru BiH", dodavši da je "sudbina (gasovoda) Južni tok i opstrukcija od federalnih struktura jasno pokazala da tu ne treba mnogo šta očekivati".

On je ponovio da predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda ne može da zastupa Republiku Srpsku na berlinskoj konferenciji.

"Moja ocena u vezi sa Bevandom odnosi se na BiH, takva kakva je - nikakva. Ne može se na tako važnu konferenciju, a ja mislim da je važna, otići bez važne pripreme ključnih faktora, a to je Vlada Republike Srpske i vlasti u Federaciji", naglasio je Dodik.

On smatra da je bila potrebna koordinacija vlasti dva entiteta, ali da tih sastanaka nije bilo.

"Zato većina nas koji smo u političkom životu ne očekuje mnogo što se tiče adekvatne prezentacije", rekao je on.

Pre tri dana Dodik je rekao da će ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Boris Tučić, koji dolazi iz Republike Srpske, imati jasne okvire za nastup na predstojećeoj konferenciji u Berlinu.

Petrič: Iz Berlina snažne poruke

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič izjavio je danas da će konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu poslati snažne poruke regionu, a posebno Bosni i Hercegovini.

"Ne postoji mogućnost da se nastavi kao do sada. Čak i ako naredni (oktobarski) izbori ne donesu promene, uveravam vas da će promene doći u BiH veoma brzo", kazao je Petrič za Radio BiH.

On je istakao da "nije moguće napraviti lakši put u Evropsku uniju", jer tada država neće biti u stanju da preuzme pozitivne elemente iz članstva u EU.

"Prvo morate uspostaviti funkcionalnu vlast. Država ne može sebi dopustiti vlade koje plaća, a koje su prvenstveno birokratske, komplikovane i koje ne pomažu razvoj privrede, jer je previše prepreka za razvoj", ocenio je Petrič.

U Berlinu se danas, pod pokroviteljstvom nemačke kancelarske Angele Merkel, održava konferencija o Zapadnom Balkanu na kojoj učestvuju predsednici država ili vlada, i ministri spoljnih poslova i privrede Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske i Slovenije koje su članice EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: