Bez vladavine prava nema proširenja

Austrijski kancelar Verner Fajman rekao je danas u Berlinu da bez vladavine prava nema proširenja EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

18:11

Default images

"EU se ne može širiti, a da se toj tački ne prida prioritet", naglasio je on.

Fajman je, nakon sastanka s nemačkom koleginicom Angelom Merkel u Berlinu, povodom Konferencije o zapadnom Balkanu, kazao da se ovim skupom želi uputiti znak da su zainteresovani za miran i zajednički razvoj regiona.

Poruka je, međutim, i da perspektiva pristupanja EU ima mnoge prepreke i da će za pojedine zemlje dugo trajati.

Kako prenosi APA, zemlje zapadnog Balkana se smatraju zajedničkim regionom, koji nije samo ekonomski tesno povezan, već u kojem mora postojati politički i socijalni sporazumni uslovi.

Prema Fajmanu, ove zemlje će morati da preduzmu velike napore da bi brzo uspune te uslove.

Pre svega situacija između Ukrajine i Rusije je ponovo postao jasan razlog zašto EU treba da se širi na ovaj region, ali kako je naglasio, ne sme se zapostaviti da, iako se ulože napori, to ne može da se reši za par meseci.

Iduće godine će Austrija biti domaćin druge Konferencije o zapadnom Balkanu, koju je ove godine inicirala nemačka kancelarka Merkel.

Inače, na konferenciji u Berlinu trebalo je da učestvuju i ministar spoljnih poslova i privrede Austrije, Sebastijan Kurc i Rajnhold Miterlener, koji su bili sprečeni što zbog zdravstvenih razloga, što zbog ostavke Mihaela Špindelegera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: