Tači: Hvala Vučiću i Dačiću

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u Berlinu da je Kosovo spremno da nastavi drugu fazu dijaloga sa Srbijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

17:57

Default images

Ona bi trebalo da se okonča međudržavnim mirovnim sporazumom između Kosova i Srbije.

Tači, koji učestvuje na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu, istakao je da je u tom dijalogu veliku ulogu imala Evropska unija, SAD i Nemačka.

Kosovski premijer je ocenio da nije bilo lako postići sporazum između Kosova i Srbije, i da je onaj od 19. aprila 2013. istorijski i najznačajniji sporazum koji je ikada postignut između dve strane.

"Taj sporazum se nikada nije mogao postići bez pomoći i rukovodeće uloge visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, nezamenjive pomoći SAD i mnogih drugih država, a posebno podrške i pomoći Nemačke", rekao je Tači.

On je dodao da "iznad svega sporazum ne bi bio postignut nikada bez vodeće i smele uloge lidera Srbije i Kosova i volje naših naroda".

Tači je zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću na ulozi koju su imali u procesu dijaloga i postizanja sporazuma između dve zemlje i još jednom je potvrdio da će Kosovo nastaviti da vodi politiku dobrosusedstva i da daje značajan doprinos jačanju mira i stabilnosti u regionu i šire.

"Regionalna saradnja, reforme u vladavini zakona, borba protiv korupcije i ekonomski razvoj su međusobno povezani. Nema jake privrede bez dobrosusedskih odnosa i nema stvaranja novih radnih mesta ako nema pravne države", istakao je Tači.

Prema njegovim rečima, Kosovo je poslednjih godina zabeležilo napredak.

"Kao premijer ja sam obećao da ćemo još više raditi i izgraditi modernu ekonomiju", naveo je Tači.

Iz kabineta kosovskog premijera do sada nije izdato saopštenje za medije, dok je u poslednje vreme Tači svoje stavove uglavnom objavljivao na Fejsbuku, dok saopštenja stižu iz njegovih protivnika na Kosovu, Ramuš Haradinaj je naveo da je Tačijeva vlada "talibanska".

U Berlinu je sastankom ministara privrede zemalja regiona i domaćina Nemačke, počela Konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj učestvuju predsednici država ili vlada, i ministri spoljnih poslova i privrede Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske i Slovenije koje su članice EU.

Na skupu čiji je domaćin nemačka kancelarka Angela Merkel, su i čelnici Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: