Svađa SNS-DS preko leđa đaka

Politički sukob između SNS i DS na lokalnom nivou u Batočini predstavlja problem za srednju školu "Nikola Tesla", kojoj je lokalna samouprava ukinula sredstva.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

17:10

Default images

Direktor škole navodi da je glavni problem njegovo političko opredeljenje, jer je on član SNS – a, dok je predsednik opštine pripadnik DS–a. Međutim, ovaj tihi rat preti da školu uvede u još veće probleme.

Posle nagomilanih računa za grejanje, vodu, struju i telefon, batočinskoj srednjoj školi „Nikola Tesla“ uplaćen je deo sredstava iz lokalne samouprave. Međutim, ovo nije kraj problema. Iz škole tvrde da je njihov budžet preko 13 miliona, a da je od toga realizovano svega dva miliona dinara. Samo asistentima – pripravnicima ukupno se duguje 600.000 dinara.

"Ja prosto ne vidim razlog zašto lokalna samouprava to ne želi da plati. Ne mogu da prihvatim argument da nema. Ukoliko je za prvih sedam meseci za sport u opštini Batočina izdvojeno šest puta više novca nego za srednje obrazovanje. Tu ne pričamo o prvoligašima", kaže Zdravko Mladenović, direktor škole.

I pored jasno definisanog ugovora o stručnom osposobljavanju i usavršavanju, prvi čovek opštine tvrdi da se radi o nesporazumu.

"Nastao je nekakav nesporazum i ta dugovanja su negde oko 600.000 dinara. To kada se bude rešilo mi ćemo to platiti", kaže Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina.

Iz škole tvrde da je ova ustanova već neko vreme zamorče opštinskih vlasti, jer im od marta ove godine nisu uplaćivana sredstva iz lokalne samouprave.

"Jasno vidim opstrukciju gotovo od trenutka od kada sam izabran na ovo mesto. Imam utisak da to što nisu mogli da stave školu pod kontrolu da je to izazvalo problem. Odnosno, hajde da kažem pod znacima navoda ovo je praktično jedna neposlušna ustanova, možemo tako da je nazovemo, jer je prosto nemoguće da sve druge ustanove nemaju problem u finansiranju, a imamo samo mi", kaže Mladenović.

Dok direktor škole, koji je inače pripadnik SNS-a, smatra da je njegova politička orijentisanost glavni problem, predsednik opštine, inace pripadnik DS-a, tvrdi drugačije.

"Ono što se tiče politike, ko se bavi politikom i ko se ne bavi, ja ću vam samo reći da zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju zabranjeno je da se politika vodi u školi. Mladenović je iz partije gospodina Verka Stevanovića prešao u SPS da bi ovde dobio saglasnost, a iza toga otišao u SNS da bi pre dvadeset dana postao poverenik. Pa Batočina zna ko se bavi politikom", kaže predsednik opštine.

Zbog duga od preko pola miliona dinara asistentima - pripravnicima škola je u sudskom procesu. Prema očekivanjima nadležnih spor moze lako biti izgubljen, a to ce onda ustanovu uvesti u nov niz problema jer ce doci do blokade svih skolskih racuna. S druge strane, predsednik opstine Batočina tvrdi da ce od 1. septembra školska godina biti započeta bez ikakvih poteškoća

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: