Pobunjenici: Hiljade Rusa uz nas

Glavnokomandujući snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko priznao je da se u redovima tih snaga bore i ruski dobrovoljci.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

15:27

Default images

On je naveo da se među njima nalaze bivši i sadašnji vojni kadrovi, i procenio da ih je ukupno bilo između tri i četiri hiljade.

Prethodno je sa svojom procenom izašao i NATO, koji smatra da se na strani proruskih snaga u Ukrajini bori oko hiljadu ruskih vojnika, dok je diplomata Vladimir Čizov istakao da se u Ukrajini bore penzionisani pripadnici ruske vojske.

On je za BBC da u se u ukrajini bore penzionisani pripadnici ruske vojske, koji su dobrovoljno otišli u rat.

Čizov je istakao da nije bilo direktne komande Kremlja da oni odu u Ukrajinu, a podvukao je i da među ruskim državljanima koji ratuju u ukrajini ima i pripadnika vojske koji se nalaze na odsustvu iz službe.

Kako prenose lokalni mediji, Zaharčenko je rekao da se često postavlja pitanje kako se dogodilo da se armija DNR iz raznorodnih polupartizanskih odreda transformiše u moćnu vojsku koja se ne samo suprotstavlja, već i pobeđuje ukrajinsku armiju na bojnom polju.

"U Kijevu i na Zapadu ponavljaju tezu o ruskoj invaziji kako bi objasnili masovne poraze ukrajinske vojske. Mi nikada ni od koga nismo krili da je među naoružanim snagama mnogo Rusa bez čije pomoći bi nam bilo daleko složenije da se borimo. Mislim da ih je tokom celog ratnog perioda bilo oko tri do četiri hiljade. Neki su već otišli, a mnogi su još ovde", rekao je Zaharčenko.

On je dodao da nije tajna da je među dobrovoljcima iz Rusije mnogo bivših vojnih kadrova, koji su odlučili da stanu u zaštitu DNR od, kako se izrazio "ukrajinskih nacista".

"I ne samo to, nama dolazi mnogo vojnika iz Rusije koji više vole da svoje odsustvo provedu u istom stroju sa svojom braćom koja se bore za slobodu Donbasa nego na morskim plažama", rekao je Zaharčenko.

Zaharčenko je ocenio da samo Rusi imaju tako snažan doživljaj tuđe nesreće i nepravde, na bilo kojoj tački na svetu da se to dešava.

"Zbog toga su ruski dobrovoljci uvek prvi pristizali u pomoć i nisu žalili svoj život za slobodu i nezavisnost drugih naroda. Tako je bilo u Španiji, tako je bilo u Srbiji, to se dešava i danas ovde, na našoj zemlji i tim pre, mi smo ista krv", rekao je on.

NATO veruje da više od 1.000 ruskih vojnika deluje u Ukrajini, rekao je neimenovani oficir Severnoatlantske vojne alijanse.

"Procenjujemo da više od 1.000 ruskih vojnika sada deluje u Ukrajini. Oni podržavaju separatiste i bore se zajedno sa njima", rekao je oficir iz štaba NATO-a u belgijskom Monsu.

Kijev je optužio Rusiju da dovodi vojne trupe u jugoistočnu Ukrajinu kao podršku separatističkim pobunjenicima.

Oglasio se predsednik Petro Porošenko, koji smatra da Rusija vrši vojnu invaziju na teritoriju Ukrajine, a o prisustvu ruske vojske na teritoriji susedne države svedočio je i neimenovani izveštač Rojtersa.

Ruski ambasador: Nema ruskih vojnika u Ukrajini

Ruski ambasador pri OEBS Andrej Kelin je u Beču posle sastanka te organizacije posvećenog ukrajinskoj krizi rekao da ruskih vojnika nema u Ukrajini, te odbacio optužbe Kijeva da Rusija vrši invaziju.

"Ima samo jedna jedinica, desetak ruskih vojnika koji su nenamerno prešli granicu pre dva dana", rekao je ruski diplomata, kao objašnjenje za informaciju o hapšenju ruskih vojnika, koju je u utorak objavio Kijev.

Sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) sazvan zbog najnovijih događaja u Ukrajini i optužbi o ulasku ruskih snaga na istok zemlje, održan je u napetoj atmosferi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: