Palestina traži povraćaj teritorija

Zvaničnik Fataha Nabil Šat istakao je da će Palestina tražiti od Saveta bezbednosti UN da odredi rok za izraelsko povlačenje iz oblasti osvojenih 1967. godine.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

14:11

Default images

Ako SB UN odbije tu inicijativu, Palestinci će tužiti Izrael Međunarodnom krivičnom sudu, za povratak teritorija izgubljenih u šestodnevnom ratu.

"To je deo diplomatskog iznenađenja koje je najavio palestinski predsednik Mahmud Abas", objasnio je Šat.

Ova diplomatska nastojanja najavljena su nakon što je u utorak stupio na snagu neograničen prekid vatre posle 50 dana sukoba između Izraela i palestinskih militanata u pojasu Gaze.

Šat je precizirao da će se zahtev Palestinske uprave podneti SB UN 15. septembra za izraelsko povlačenje sa druge palestinske teritorije Zapadne obale. Pre toga sastaće se Arapska liga i podržati, kako se očekuje, taj potez.

Ako u SB UN SAD ulože pravo veta, onda će se PU obratiti sudu u Hagu, gde će pokušati da podstakne suđenje najvišim izraelskim zvaničnicima, kao što su izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Moše Jalon za navodne ratne zločine u Gazi.

"Slučaj u MKS zaviši od odgovora Saveta bezbednosti na naš zahtev," rekao je Šat, dodavši da se o tome diskutovalo u palestinskim političkim krugovima.

Izraelski mediji prenose da su mirovni pregovori između Izraela i PU, koji su doživeli krah krajem aprila, vođeni pod sličnom pretnjom Palestinca. Izrael je zapravo pristao da pregovara ako Palestinci zaustave sve legalne procedure protiv te zemlje i izraelskih zvaničnika.

Šat je prekid vatre označio gubitkom za Izrael, istakavši da je ta zemlja prihvatila dogovor koji ne uključuje demilitarizaciju Hamasa, što je bio njen centralni zahtev, a istakao je da je Izrael odustao od toga pod pritiskom SAD.

Šestodnevni rat je vođen između Izraela sa jedne strane i Egipta, Jordana i Sirije sa druge, a pomoć im je stizala i od Iraka, Saudijske Arabije, Sudana, Tunisa, Maroka i Alžira.

Povod za rat bila je izraelska preventivna intervencija protiv Egipta, koji je prethodno blokirao Tiranski tesnac, onemogućio prolaz izraelskih brodova i nagomilao snage na Sinaju, blizu izraelske granice.

Na kraju rata, Izrael je u kontroli imao pojas Gaze, sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i golansku visoravan, što je kasnije bio uzrok za sukobe Palestine i Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: