Erdogan: Ja, predsednik Turske...

Redžep Tajip Erdogan od danas je i zvanično predsednik Turske. Na ceremoniji u parlamentu u Ankari Erdogan je položio zakletvu kao 12. predsednik Turske.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.08.2014.

14:06

Default images

"Shodno mojim predsedničkim ovlašćenjima, zaklinjem se svojom čašću i ugledom pred velikom turskom nacijom i pred istorijom da ću štititi postojanje i nezavisnost države", rekao je Erdogan, prenosi agencija Rojters. Erdogan se obavezao da će ostati privržen "Ustavu, vladavini prava, demokratiji, principima i reformama Kemala Ataturka i principima laičke države".

Pre polaganja zakletve, poslanici iz redova socijaldemokrata napustili su salu, dok su poslanici krajnje desnice odbili da aplauzom pozdrave novog šefa države. Poslanici opozicione Republikanske narodne partije, koji optužuju Erdogana za kršenje ustava, izašli su sa sednice pre nego što je položio zakletvu, prenela je agencija AFP.

Erdogan je prvi turski predsednik kojeg je birao narod na predsedničkim izborima, a ta pozicija, kako je istakla agencija AP, omogućiće mu još najmanje pet godina vođenja nacije.

On je danas zvanično postavio odlazećeg ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua na premijersku poziciju. Očekuje se da će to ko će biti članovi novog kabineta biti saopšteno u petak, prenela je agencija Rojters.

Erdogan (60) dominira u turskoj politici već celu deceniju. Izabran je 10. avgusta na prvim direktnim predsedničkim izborimana u Turskoj sa mandatom od pet godina. Na mestu šefa države nasledio je Abduhala Gula.

On je lider vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), posvećeni je musliman, i na čelu turske vlade je od 2003. godine i u tom periodu je transformisao zemlju projektima modernizacije, ali je bio na meti optužbe za postepenu islamizaciju i eroziju ljudskih prava, navela je agencija AFP.

AKP se založila za promenu ustava kojim bi predsednik imao više ovlašćenja, čime bi Turska dobila sistem sličniji francuskom predsedničkom, nego što je to trenutni parlamentarni sistem.

Erdogan je najavio izmene Ustava kako bi kao predsednik imao veća ovlašćenja, pošto je šef države do sada imao uglavnom protokolarnu ulogu.

Agencija AP navela je da je Erdogan najavio da želi da transformiše ulogu predsednika, koja je, prema ustavu zemlje, pretežno ceremonijalna. Nakon ceremonije primopredaje vlasti, Erdogan će kasnije danas zadužiti dosadašnjeg šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua (55) da formira novu vladu čiji bi sastav trebalo da bude obelodanjen već sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: