Vučić: Da čuvamo stabilnost regiona

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, uoči Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu, da je važno da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

13:32

Default images

"Očekujem da dobro shvatimo koliko je bitna politička stabilnost za ceo region, koliko je strašno važno da sačuvamo mir i svaku vrstu stabilnosti, da bilo kakva iskra nestabilnosti može da uništi budućnost celog regiona. I to moramo svi dobro da razumemo", rekao je Vučić.

Pominjući krizna područja u svetu, pre svega ukrajinsko-ruski konflikt i krizu u Siriji i Iraku, Vučić je rekao da se plaši da ceo svet "ide u lošem smeru", ali istakao da je zadatak rukovodstva Srbije da "naš brod plovi mirno, bez velikih talasa i potresa", te da će dati sve od sebe da tako i bude.

"Za to nam je neophodna stabilnost na celom zapadnom Balkanu i zahvalan sam Angeli Merkel što ima potpuno istu želju kao mi", rekao je Vučić.

On je naveo da će Srbija reformama, koje su, primetio je, teške, morati da dokaže Evropskoj uniji da ne traži njihovu milostinju ili da "Nemci rade za nas", već da je dovoljno da "sami radimo za sebe i svoju budućnost".

Vučić je razgovarao u Berlinu s predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom o daljoj saradnji dve države u svim aspektima i njihovoj evropskoj perspektivi.

Vučić i Bevanda su na marginama sastanka o Zapadnom Balkanu razmenili stavove i o odnosima u regionu istakavši tom prilikom posebno značaj jačanja privredne i ekonomske saradnje.

Sagovornici su posebno iskazali želju da doprinesu stabilizaciji celog regiona. Razgovoru je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a jedna od tema je bila saradnja Srbije i BiH na evropskom putu, što je strateški cilj dve države.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je cilj konferencije u Berlinu o Zapadnom Balkanu prelazak iz situacije “jedni protiv drugih“ u “jedni sa drugima“.

"Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu u EU"

Nemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel je na privrednom delu konferencije o zemaljama Zapadnog Balkana istakao da je regionu potrebno više investicija i bolje obrazovanje i ponovio obećanja sa samita EU u Solunu o evropskoj perspektivi regiona.

"Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju jednu evropsku perspektivu, ali pristup EU nije po automatizmu. Pristupanje EU je rezultat dugogodišnjih, dubokih reformi, posebno u oblasti privrede", istakao je Gabrijel i kao poseban, pozitivan primer za zemlje Zapadnog Balkana, naveo Sloveniju.

Vicekancelar Nemačke je naglasio da je za zemlje Zapadnog Balkana potrebno više investicija.

"Nama je potrebno više investicija na Zapadnom Balkanu, kako bi se dali dugoročni impulsi za region. Pr tom, mi posvećujemo pažnju, pre svega, strateškim poljima delovanja - povećanju investicija i izvozne moći, kao i poboljšanju obrazovanja", rekao je Gabrijel.

Nemački zvaničnik je istakao da u planove posebno spadaju i pouzdani okvirni uslovi i efikasna energetska i transportna infrastruktura u zemljama regiona.

Težišna tačka privrednog dela konferencije o zemljama zapadnog Balkana su, kako je navelo Ministarstvo privrede, pitanja vezana za snabdevanje energentima, što, kaže se, igra veliku ulogu za zemlje regiona i Evropu uopšte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: