"Pronalazak nestalih za prioritet"

Koalicija za REKOM je povodom Međunarodnog dana nestalih pozvala vlade postjugoslovenskih država da pronalaženje nestalih proglase prioritetom.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2014.

12:18

Default images

Ujedinjene nevladine organizacije iz regiona, koje se zalažu za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova traži od vlada da istraga o nestalima bude prevashodni zadatak u regionalnoj saradnji.

Saopštenje je objavljeno povodom 30. avgusta, dana posvećenog nestalima, a Koalicija za Rekom je navela da se 23 godine posle početka ratova na prostoru bivše Jugoslavije 13.000 ljudi i dalje vode kao nestali.

Precizira se da se u Bosni i Hercegovini još kao nestale vode 9.643 osobe, na Kosovu 1.711, a u Hrvatskoj najmanje 1.600.

Koalicija za REKOM je ocenila da se pronalaženjem ostataka nestalih osoba postavlja kamen temeljac u stvaranju javne kulture sećanja o zajedničkoj prošlosti.

"Posmrtni ostaci su presudni fizički simbol sećanja na žrtve. Samo stvarno fizičko prisustvo tela daje moć živima da zahtevaju sećanje na mrtve. Kada nema tela, nema sahrane, nema verskih obreda na grobljima, niti grobova. Kada nema grobova nema javnog pamćenja na mrtve, sve ostaje u okviru porodičnog sećanja", piše u saopštenju.

Koalicija za REKOM je pozvala vlade i nadlezne institucije postjugoslovenskih država da pomognu u otkrivanju posmrtnih ostataka žrtava i da obezbede pravo porodica da svoje mrtve dostojanstveno sahrane.

Predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH će u petak u Mostaru potpisati deklaraciju čiji je cilj da se podstakne uspešni završetak procesa traženja osoba nestalih u proteklim ratovima na području bivše Jugoslavije.

Dolazak u Mostar potvrdili su predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsedavajući Predsedništva BiH.

"Nema identifikovanih iz BiH i sa KiM"

"Iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova ove godine u Srbiju nije stiglo nijedno identifikovano telo, dok će u narednih desetak dana biti rasvetljena sudbina za oko 50 lica albanske nacionalnosti u grobnici u Rudnici", izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.

Odalović je, na konferenciji za novinare povodom obeležavanja 30. avgusta Međunarodnog dana nestalih, rekao da to govori da nema istog odnosa prema žrtvama u regionu, istakavši da su ove godine srpske porodice preuzele 39 tela iz Hrvatske.

"To govori da organi i institucije na teritorijama na kojima tražimo žrtve ne čine dovoljno", rekao je Odalović i podvukao da svi u regionu treba problem nestalih da tretiraju na isti način.

Podsetio je i da je nedavno u Zagrebu predat spisak još 729 nestalih lica za čijom sudbinom tragaju njihove porodice i rekao i da je Srbija od 2012. do 2013. godine rešila 705 slučajeva nestalih, a u periodu od 2013. do ove godine - 671.

"Posvećeni jesmo, ali zadovoljni nismo", poručio je Odalović.

Govoreći o Deklaraciji o ulozi države u resavanju pitanja nestalih lica usled oružanih sukoba i kršenju ljudskih prava, koju će u Mostaru potpisati predsednici Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, Odalović je izrazio nadu da će ona uneti jedan novi kvalitet u identifikaciji nestalih.

Zaštitnik građana Saša Janković istakao je Komisija dobro radi svoj posao i da nije imao priliku da reaguje na njen rad, te da će biti potrebno da se više skreće pažnja na pitanje nestalih, kako bi sve njihove sudbine bile rešene.

"Mora da se utvrdi šta se desilo nestalima", istakao je Janković.

Prema podacima Komisije za nestala lica broj nestalih Srba u Hrvatskoj je 1.496, dok predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač, tvrdi da je taj broj, prema njihovim podacima, 2.146.

"U BiH je ukupno 1.600 nestalih Srba, na KiM 532. Od ukupnog broja nestalih u regionu 11.175, trećina nestalih (4.022) je Srba", podvukao je Pjevač.

Osvrnuvši se na Deklaraciju koja će biti potpisana u Mostaru, Pjevač je rekao da je njen sadržaj dobar i da će biti dobro ukoliko se sve iz nje ispuni.

Zamenik predsednika Koordinacije Duško Čelić naveo je da nema ni indicija da će do kraja godine u Srbiju stići nijedno lice nastradalo u sukobima 1998. i 1999. godine.

"Još nema suda, tužilaštva, ni optužnice, a izveštaj glavnog tužioca tima Euleks Klinta Vilijamsona nije satisfakcija za porodice žrtava kako je to tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević rekao, već uvreda", istakao je Čelić.

On smatra i da je ne samo srpsko tužilaštvo za ratne zločine, već i cela država propustila da učini mnogo toga po pitanju nestalih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: