Porošenko: Teško, ali pod kontrolom

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je situacija u zoni sukoba u istoku Ukrajine "izuzetno teška, ali pod kontrolom".

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

09:41

Default images

Govoreći posle pretrpljenih gubitaka ukrajinske vojske i padanja u ruke proruskih snaga ključnog pograničnog grada Novoazovsk u Donjeckoj oblasti, Porošenko je na vanrednom sastanku Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu rekao da su ruski vojnici došli da "spasu pobunjenike (proruske snage u Ukrajini) posle "ranijih vojnih uspeha Kijeva".

Porošenko je odložio sve svoje obaveze i sazvao hitno zasedanje ukrajinskih bezbednosnih službi, a pozvao je i na diskusiju o krizi u Savetu bezbednosti UN.

"Odlučio sam da ne idem u Tursku zbog oštrog pogoršanja situacije u regionu Donjecka, nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu", rekao je Porošenko.

Ranije danas, više zapadnih zvaničnika je navelo da je Rusija direktno umešana u eskalaciju sukoba na istoku Ukrajine, dok Moskva demantuje da direktno pomaže separatiste.

Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pjat izjavio da je Rusija "direktno umešana" u borbe proruskih pobunjenika i snaga ukrajinske vlade na istoku zemlje.

"Veći broj ruskih vojnika direktno je uključen u borbe na ukrajinskoj teritoriji", napisao je Pjat na Tviteru.

On je dodao da je "Moskva direktno umešana u sukob" i da je nedavno na istok Ukrajine "poslala svoj sistem protivavionske odbrane, uključujući Pancir S1" - mobilni artiljerijski protivavionski sistem zemlja-vazduh s raketnaa kratkog do srednjeg dometa. I Evropska unija izrazila je danas duboku zabrinutost zbog izveštaja o navodnom upadu ruskih vojnika u Ukrajinu. "Duboko smo zabrinuti poslednjim razvojem dogadjaja, uključujući izveštaje o onom šta se dogadja na terenu", rekla je portparolka Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, Maja Kocijančić, prenela je agencija AFP.

"Ponovo pozivamo Rusiju da obustavi svaku formu neprijateljstva na granici, što uključuje i promet oružja i vojske u Ukrajinu", dodala je ona, ističući da je neophodno političko rešenje za krizu na istoku Ukrajine.

Lideri EU će na samitu u subotu, kada će biti reči o nasledniku Ketrin Ešton, razgovarati i o situaciji u Ukrajini. Ministri spoljnih poslova EU će se sutra i u subotu sastati u Milanu na neformalnom sastanku na kom će, takodje, biti reči o ukrajinskoj krizi.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert, izjavio je u sredu da je priliv ruskih snaga i oružja u Ukrajinu veliki problem i da mora da prestane. Švedski šef diplomatije Karl Bilt kratko je napisao na svom Tviter nalogu da se sada "jasno vidi borba između Rusa i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine". Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da je eventualno prisustvo ruskih vojnika na istoku Ukrajine "neprihvatljivo".

"Ukoliko se pokaže da su ruski vojnici na ukrajinskoj teritoriji, to ne bi moglo da se toleriše, to bi bilo neprihvatljivo", rekao je Oland u Parizu, na sastanku sa ambasadorima Francuske.

Francuski predsednik je apelovao na Rusiju da "poštuje suverenitet Ukrajine" i da "prestane da pruža podršku separatistima". Litvanija je danas optužila Rusiju za "vojnu invaziju" Ukrajine, na čijem istoku besni sukob izmedju vojske i proruskih snaga, a pozvala je i na održavanje vanrednog sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U saopštenju litvanskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi: "Litvanija oštro osudjuje očitu invaziju ukrajinske teritorije od strane oružanih snaga Ruske federacije", prenela je agencija AFP.

Ministarstvo je takodje istaklo da bi Savet bezbednosti UN-a trebalo hitno da zaseda kako bi se razmotrio ovaj problem. Vođa proruskih aktivista iz Istočne Ukrajine Aleksandar Zaharčenko izjavio je kako pripadnici ruske vojske tokom odsustva dolaze da se bore protiv ukrajinske vojske, objavila je ruska državna televizija.

"Medju nama se bore vojnici, koji radije svoj odmor provode sa nama, medju braćom, koja se bore za svoju slobodu, nego na plaži", rekao je Zaharčenko za Internet sajt ruske državne televizije Vesti.ru, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: