Protest i kontraprotest u Fergusonu

I ovog vikenda su zakazani protesti zbog ubistva tamnoputog tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu, ali i protesti podrške policajcu koji ga je ubio.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.08.2014.

19:22

Default images

Protestni marševi povodom ubistva 18-godišnjeg tamnoputog Majkla Brauna u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa u američkoj državi Misuri, zakazani su i za ovaj vikend, izveštava Frans pres, navodeći i da je zakazan miting podrške policajcu Darenu Vilsonu koji je 9. avgusta ubio nenaoružanog maloletnika.

Tokom protekle noći u Fergusonu, gradiću sa 21.000 stanovnika, pretežno Afroamerikanaca, održane su do sada najmirnije demonstracije za dve nedelje, saopštile su tamošnje vlasti.

Francuska agencije izvestila je da je policija sinoć bila uglavnom pasivna, za razliku od prethodnih noći kada je upotrebila suzavac i gumene metke da rastera stotine demonstranata koji traže da Vilson bude optužen za ubistvo.

Ron Džonson, zadužen za bezbednost u Fergusonu rekao je bilo malo incidenata u petak uveče, da nije bilo vatre, pucnjave, niti zaplene oružja.

Nema naznaka da će se protesti proširiti na druge delove SAD, ali se za danas planira održavanje marša u Njujorku i Vašingtonu, kao i "festivali mira" u Sent Luisu.

Na jednom protestu obratiće se Trejsi Martin, otac Afroameričkog tinejdžera Trejvona, ubijenog 2012. godine na Floridi.

Međutim, postoje i pristalice belog policajca, koji je kako je utvrđeno ispalio šest hitaca u Brauna.

Na društvenoj mreži "Fejsbuk" postoji stranica Podrške Daren Vilsonu u kom se njegove pristalice pozivaju da poštuju medije i izbegavaju diskusije o pitanjima koja mogu da nanesu štetu pravnom položaju policajca.

Jedan korisnik "Fejsbuka" napisao je da je putovao blizu 800 kilometara na mitinge koji će danas i sutra biti održani u Sent Luisu.

Sahrana ubijenog mladića biće održana u ponedeljak i moguće je da će ona biti žarište novog protesta demonstranata koji zahtevaju suđenje Vilsonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: